Kuinka on? Tarttuuko korona postilaatikolta?

Tuoreimman tiedon mukaan korona tai muukaan virus ei tartu painetun sanomalehden tai postilähetysten välityksellä, kerrotaan Sanomalehtien liitosta. Kuva: Anu Elo

Lukijoitamme kiinnostaa tieto siitä, tarttuuko uusi koronavirus pinnoilta esimerkiksi kauppatavaroista, ravintolaruuasta tai postilaatikolta?

Tuoreimman tiedon mukaan korona tai muukaan virus ei tartu painetun sanomalehden tai postilähetysten välityksellä, kerrotaan Sanomalehtien liitosta.

Sanomalehtien tuotanto- ja jakeluprosessissa on huomioitu koronaviruksen tuomat erityishaasteet ja lisätty varotoimenpiteitä. Näillä toimilla suojataan sekä lehden jakajia että tilaajia.

Sanomalehtien painaminen on hyvin pitkälle automatisoitu ja pääsääntöisesti jakaja on ainoa, joka koskee kädellään lehteen ennen asiakasta. Jakajia on ohjeistettu käyttämään käsineitä ja noudattamaan tarkkoja hygieniaohjeita.

Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.

Jos painettu lehti kuitenkin yhä arveluttaa, Länsi-Suomen uutismedia toimii loistavasti myös digilehtenä verkossa.

Kauppaostosten tuuletus?

Lukijamme kysyy, olisiko kauppakassi syytä jättää tunniksi ulos ennen sisään tuomista?

Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19-tartuntaa. Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä.

– COVID-19:n ei ole todettu tarttuneen elintarvikkeiden välityksellä, eikä elintarvikkeiden desinfioimisesta ole tämän hetkisen tiedon mukaan hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin, ohjeistaa Rauman ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala.

Uskaltaako ravintolaruokaa syödä?

Ravintolat tarjoavat nyt entistä laajemmin ihmisille mahdollisuutta noutaa ruokaa kotiin. Lukijamme kysyy, miten voi olla varma siitä, että ravintolasta haettu ruoka on koronavapaata?

– COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, sanoo Laitala.

Mikä mieltäsi askarruttaa? Kysy koronasta, me etsimme vastauksen. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@lansi-suomi.fi