Kuiva kesä kurittanut Lounais-Suomea – pahin tilanne Vakka-Suomessa ja Pohjois-Satakunnassa

Pellot ovat tänä kesänä olleet rutikuivia ympäri lounaista Suomea. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Poikkeuksellisen kauan jatkunut vähäsateinen kausi on laskenut vesistöjen vedenkorkeudet ja virtaamat Lounais-Suomessa paikoitellen ennätyksellisen alhaisiksi. ELY-keskuksen mukaan nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ole näköpiirissä.

Vesistöjen vedenpinnasta on haihtunut kuuman kesän vuoksi koko Lounais-Suomen alueella toukokuun puolivälin jälkeen kolmen kuukauden aikana peräti 50-60 senttimetriä, mikä on noin kaksinkertainen määrä keskimääräiseen kesään verrattuna.

Pahimmalta tilanne näyttää Vakka-Suomessa ja Pohjois-Satakunnassa, jossa vettä on tullut vain puolet normaalista eli reilut 200 millimetriä tammikuun alun jälkeen seitsemän ja puolen kuukauden aikana.

Satovahinkojen lisäksi kuivuus on häirinnyt paikoitellen vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Pohjavedet ovat laskeneet jatkuvasti, ja erityisen pahasti kuivuus on haitannut pieniä pohjavesimuodostumia. Viime viikkojen muutamat sadekuurot eivät ole toistaiseksi juurikaan näkyneet vesistöissä, sillä sadevesi on imeytynyt kuivaan maaperään ja kasvustoihin. 

Pieneksi jääneet satokasvustot eivät ole käyttäneet maaperän ravinteita tavalliseen tapaan kesän kasvukautena. Jatkossa tämä lisää riskiä ravinteiden huuhtoutumiseen vesistöihin, kun syksyn ja talven sateet huuhtovat maaperää. 

Lisää aiheesta

Kuvilla vuosi väliä - Helsingintorin nurmikosta näkee kuuman heinäkuun vaikutuksen