Kuivalahdella putkista irronnut sakka on vaivannut muutamaa kiinteistöä jo pitkään – kraanasta tuleva vesi ei maistunut edes hevoselle

Eurajoen vesilaitos uskoo löytäneen ainakin väliaikaisen ratkaisun veden värjäytymiseen ja sakkautumiseen tietyissä olosuhteissa.

Beauty Erin on saanut lenkin jälkeen juuri lämmintä päälle, kun Sanna Kauppi kantaa hevosen eteen ämpärissä herkkuvettä.Kymmenen litran ämpäri tyhjenee kymmenissä sekunneissa, kun lämminveritamma hörppii täydennysrehulla terästettyä vesijohtovettä.Viikko sitten oli kuitenkin toinen tilanne. Silloin ylimääräinenkään annos täydennysrehua ei olisi auttanut, sillä kraanasta tullut vesi näytti lähinnä kotikaljalta.

Kaupin ja Henri Uusi-Marttilan mukaan vesitilanne ei ollut suinkaan heidän kiinteistössään ensimmäinen.Vastaavaa on sattunut useita kertoja viime vuosina, ja useita ihan lähiaikoina.

– Jo 14. joulukuuta hevosiamme ruokkinut naapuri sanoi, että valkoinen vesiastia vaikutti kovin likaiselta.

– Ihmettelin sitten aamulla, että hevoset ovat juoneet vähän heikosti. Avasin hanan ja ihmettelin, mitä täältä taas tulee. Meni puolitoista vuorokautta, etten saanut siitostammoja juomaan lainkaan, Uusi-Marttila muistelee.

Samaa ongelmaa myös muilla kiinteistöillä

Sanna Kauppi hakee talosta viikonlopun jäljiltä jätetyn 2,5 litran kattilan. Kirkkaan veden läpi näkee kattilan pohjalta hiekkamaista ainetta, joka kuitenkin hiljalleen liikkuu veden mukana.

– Se on tällaista muhjua. Kun se tuli hanasta, niin se kellui ja oli sekoittuneena veteen. Kun veden sitten keitti, niin se kaikki putosi tuonne pohjalle, hän kuvailee.

Kauppi muistelee, että vesi on värjäytynyt jo kolmatta kertaa parin viikon aikana.

Kun katsoo Facebookin Minun Eurajoki -ryhmää, huomaa nopeasti, ettei Kaupin ja Uusi-Marttilan tilanne ole ainutlaatuinen.Pariskunta osaa heti osoittaakin lähinaapurit, joissa tilanne on ollut jo vuosia yhtä akuutti.

– Tässä on silti talouksia, joissa ongelma ei ole näin paha. Heillä vesi on ensin kirkasta, mutta alkaa näyttää kossubatteryltä vasta noin seitsemän minuutin juoksutuksen jälkeen, Uusi-Marttila ihmettelee.

Keskustelu Facebookissa venyi lähes 150 viestiin. Värikkääseen keskusteluketjuun osallistui niin kuntapoliitikkoja kuin yksi entinen kansanedustajakin.

– Nyt ei kukaan voi sanoa, ettei tietäisi asiasta, Uusi-Marttila kommentoi.

Kaksi katkoa lyhyen ajan sisällä

Eurajoen vesilaitos on tiedottanut viime viikon ja viikonlopun ongelmista kyseisellä alueella.

Vesilaitoksen tekninen johtaja Sami Nummi kertoo, että kyseessä on todellakin kaksi erillistä tapausta.

– Viime viikon puolivälissä teimme kahden venttiilin huoltotyön, jonka vuoksi vedenottaminen keskeytettiin hetkeksi. Vesi tuli silloin toista reittiä keskustasta.Nummi kertoo, että operaation aikana veden virtaussuunta on verkostossa hetken ajaksi vaihtunut. Tämä taasen on irrottanut putken seinästä ainesta, joka on värjännyt vettä.

Samoin kävi viikonloppuna, jolloin sähkökatkot pysäyttivät Kuivalahden vedenottamon toiminnan. Korvaava vesi tuli jälleen Eurajoen keskustasta.

– On hyvin tyypillistä, että vedessä näkyy värjäytymää, jos virtaussuunta vaihtuu tai paine menee hetkeksi nolliin. Silloin putkeen pääsee ilmaa.

Kaksi mahdollista ratkaisua ongelmaan

Viikonlopun jälkeen vesilaitos tiedotti tekstiviestein asiasta Kuivalahden kaikkia yli neljääsataa kotitaloutta.

– Kun meillä on tällaista palvelua mahdollisuus käyttää, niin pistimme viimeiset tiedotteet koko Kuivalahden alueen asukkaille.

Haluamme sillä varmistaa, että jos jossain muualla tulee jotain, niin he osaavat olla meidän päivystäjään yhteydessä.

Hän vakuuttaa, että tilannetta on tutkittu yhdessä terveysvalvonnan kanssa. Laitokselta lähtevä vesi on hänen mukaansa kirkasta ja kunnossa, eikä samentumakaan ole terveydelle vaarallista.

Nummi kuitenkin myöntää, että vastaavissa katkotilanteissa värjäytymisongelma on jo aiemmin näkynyt muutamissa kiinteistöissä.

Hän uskoo, että ongelmaan on löydetty ainakin väliaikainen ratkaisu. Myös putkien sakkautumiin aiotaan paneutua.

– Olemme nyt tehneet muutoksia venttiilien suhteen niin, että veden virtausmuutoksia ei pitäisi tulla. Sen ei pitäisi olla ainakaan niin todennäköistä.

– Teemme myös pikaisesti suunnitelman runkoputkien kunnollisesta huuhtelusta, että saisimme sitä perussyytä pois, Nummi sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut