Kukkakaaliuhka on väistetty Mikolan tilalla Laitilassa – Pohjanmaalla sesonkikasvia on jäänyt peltoihinkin

Pohjanmaalaisten kohtaamat kukkakaaliongelmat eivät ole ehtineet vielä Soukaisiin Kristian Mikolan tilalle. Kauppojen kampanjat purkavat pahinta kukkakaaliruuhkaa.

Jukka Issakainen osti Rauman Prismasta maanantaina kukkakaalin gratiinia varten.

Kukkakaalitalkoot ovat jälleen käynnissä. Mediassa on uutisoitu laajalti, että kotimaista kukkakaalia uhkaa jäädä jopa keräämättä pelloilta, koska tarjontaa on nyt runsaasti samaan aikaan. Sato on kypsää monessa eri paikassa yhtäaikaisesti, ja kaupat purkavat tarjontaruuhkaa sesonkituotteen alennuskampanjoilla.

Kollegoilta kuultu ikävää viestiä

Laitilan Soukaisissa kukkakaalia viljelevän Mikolan Tila Oy:n Kristian Mikola kertoo, että hänen tilallaan kukkakaalia ei ole ainakaan vielä jäänyt peltoon mädäntymään.

– Tilanne on ihan kohtalainen. Olemme saaneet kaiken menemään eteenpäin. Juuri viikonloppuna leikkasimme kukkakaalia, Mikola sanoo.

Mikola kuitenkin toteaa, että uutiset kukkakaalin jäämisestä peltoihin eivät ole liioiteltuja.

– Pohjanmaalaisilta kollegoilta olen kuullut, että kukkakaalia on jäänyt kokonaan leikkaamattakin, Mikola sanoo.

Kampanjat auttavat purkamaan ruuhkia

Suuren tarjonnan vuoksi vähittäiskaupat ovat laskeneet kotimaisen kukkakaalin hintaa. Esimerkiksi S-ryhmä tiedotti maanantaina, että kukkakaalin hinta laskee tällä viikolla Prismoissa ja S-marketeissa 99 sentin kilohintaan.

– Kauppojen kampanjat ovat purkaneet ruuhkia, ja tavaraa on nyt lähtenyt eteenpäin, Kristian Mikola kertoo.

Mikola muistuttaa, että tuottajalle hinnanlasku ei ole pelkkä ilonaihe.

– Tuotantokustannukset alkavat melkein olla isommat kuin kuluttajahinta. Tukkuliikkeetkin tietysti vievät oman osansa.

Kukkakaalin lisäksi Mikolan tilalla nostetaan tähän aikaan vuodesta kesäkurpitsaa sekä tietysti tasaisin väliajoin perunaa. Koko kesän satoa Mikola kuvailee kohtalaiseksi, vaikka Suomen kesä tekikin omat perinteiset metkunsa.

– Kesäkuussa oli aika kuivaa, ja heinäkuussa sateet haittasivat sadonkorjuuta, Mikola kertoo.

Monenlaisiin ruokiin sekä pakastimeen

Proagria Länsi-Suomen ruoka-asiantuntija Anna Kari on myös havainnut, että kukkakaalitalkoot ovat tämän vuoden osalta käynnissä.

– Nyt on se suurin sesonki, kun monessa paikassa kukkakaali on kypsynyt samaan aikaan. Kannustan kyllä kuluttajia olemaan vastuullisia ja ostamaan kukkakaalia, Kari sanoo.

Kukkakaalista voi Karin mukaan tehdä monenlaisia ruokia, ja kasvia voi myös säilöä.

– Kukkakaalia voi käyttää erinomaisesti vaikkapa gratiineissa tai lisäkkeenä ruuassa. Sitä voi myös säilöä kevyesti höyrystämällä ja pakastimeen laittamalla, Kari vinkkaa.

Erilaisia kukkakaaliruokia

Kukkakaalista voi valmistaa monenlaisia ruokia. Tässä muutamia kukkakaaliruokalajeja:

pihvit

wingsit

sosekeitto

coleslaw

fried rice

risotto

kuorrute

pitsapohja

Lähteet ja ruokalajien reseptit: yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/paahdettuna-kuorrutettuna-pihveina-9-herkullista-t/article-914214, k-ruoka.fi/artikkelit/parasta-nyt/parhaat-kukkakaalireseptit

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut