Kukkapenkkien kiusasta hyötykäyttöön

Pyhäjärvi-instituutin Johanna Pihala on toiminut yrttikoulutushankkeen vetäjänä. Pihalan ihastelemien voikukkien ensimmäinen sato on jo korjattu. Odotuksissa on mahdollisesti vielä pari satoa tänä kesänä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Köyliöläisen tilan pellon pientareelle on kokoontunut torstaipäivällä kymmenkunta ihmistä ihastelemaan tasaisissa riveissä kasvavia voikukkia ja nokkosen taimia.

Tapaaminen on osa Pyhäjärvi-instituutin järjestämää Yrttiviljely tutuksi -koulutusta, jossa satakuntalaisia viljelijöitä perehdytetään yrttiviljelyn saloihin.

Rikkaruohoksi mielletty voikukka tai pientareiden polttavana harmistuksena tunnettu nokkonen voi vaikuttaa aluksi helpolta viljeltävältä. Kasvaahan niitä kaikkialla.

Tosiasiassa mutkia voi tulla matkaan yllättävänkin paljon.

– Kun aletaan viljellä suuria määriä, tulee samalla myös tuholaisia. Jonakin vuonna myös sää on suosiollisempi toiselle kasville kuin jollekin toiselle. Koskaan ei voi etukäteen sitä tietää, muistuttaa toinen kurssin vetäjistä erityiskasvineuvoja Pertti Kärkkäinen.

Yrttien viljelemistä myyntitarkoitukseen käsittelevä kurssi sai alun perin kimmokkeensa käytännön tarpeesta.

– Alkunsa tämä koulutus sai siitä, kun Petri Koivisto osti Savonlinnan Yrttipajan ja toi yrityksen tänne Satakuntaan. Samalla tuli tarve viljelijöille, jotka kasvattaisivat yrttejä myyntiin, hankkeen vetäjä Pyhäjärvi-instituutin Johanna Pihala kertoo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.