Kuljettajan kokema valoilmiö vaatii ylinopeutta

Liikenteen valvontakameroista elää sitkeä väite, joka ei pidä paikkaansa. Paria poikkeustapausta lukuun ottamatta kamera ei räpsähdä, mikäli ajoneuvossa ei ole ylinopeutta.

Viimeisin toimituksen tietoon tullut versio on, että kuljettaja kääntyy ensimmäisen välähdyksen jälkeen ympäri ja kokeilee uudestaan, koska ei ole edennyt autollaan ylinopeutta. Kamera aktivoituu toistamiseen ja itsepintaisuuden tuloksena kolmannenkin kerran.

Sakkoja heltiää kolme, mutta ei yhtään ylinopeudesta.

– Kuulostaa uskomattomalta, koska liikenteen valvontakamerat on kehitetty nopeusvalvontaan, sanoo vanhempi konstaapeli Mikael Laine Satakunnan liikenneturvallisuuskeskuksesta.

Tapauksen pohjana on aina nopeus. Mikäli liiallisen vauhdin lisäksi kuva paljastaa muita puutteita kuten kännykkään puhumisen, auton katsastamattomuuden tai turvavyöttömyyden, ne otetaan huomioon.

Pitää paikkansa, että valvontakamera voi toisinaan kuvata kaikki ohi ajavat autot. Silloin kyseessä on kuitenkin jonkinlainen laitteen testaus ja lähistöllä näkyy toistuvien välähdysten lisäksi yleensä myös keltaliivisiä ihmisiä.

– Näistä kuvista ei tule sanktioita, Laine selvittää.