”Kulligate” toi porilaiseen kauppakeskukseen lisää yleisöä – Ars Pori 2022 on nykytaiteen sekatavarakauppa, jonne kannattaa lähteä kauempaakin

Kovin suuresta järkytyksestä ei voi puhua, enemmän on ehkä järkytytty siitä, miten teokset voivat olla jollekin järkytys , kommentoi taidekohua kuraattori Ville Kirjanen .

| Päivitetty

Tapani Kokon porilaisessa kauppakeskuksessa esillä olevat fallosveistokset olivat joillekin liikaa.

Myrskyksi vesilasissa kuvailee kuraattori Ville Kirjanen Ars Pori 22 -taidenäyttelyn nostattamaa kohua. Tapani Kokon alastomat puuveistokset falloksineen saivat aikaan pienen kohun somemaailmassa, ja näyttelyn järjestäjät päätyivät peittämään kankaalla näyttelyn sisäänkäynnin porilaisessa kauppakeskus Isokarhussa.

– Kovin suuresta järkytyksestä ei voi puhua, enemmän on ehkä järkytytty siitä, miten teokset voivat olla jollekin järkytys, Kirjavainen sanoo.

Järjestäjien näyttelystä saama suora palaute on Kirjasen mukaan sen sijaan ollut myönteistä.

Kokon puuveistokset ovat osa hänen ja Pauliina Turakka Purhosen tekstiiliveistosten muodostamaa isoa kokonaisuutta, joka on aiemmin ollut esillä ostoskeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa. Poriin teokset tulivat Tampereelta Finlayson Art Areasta.

Yleisömenestys myös tänä vuonna

Kirjasen ”kulligateksi” kutsumasta polemiikista näyttely selviää voittajana, sillä keskustelu ja sen saama mediahuomio on tuonut paljon tyhjää liiketilaa sisältävään kauppakeskukseen paljon yleisöä.

– Näyttelyn tavoite on ollut elävöittää keskustaa ja luomaan kulttuurille julkista tilaa, ja siihen laariin kohu sataa.

Ars Pori oli jo ensimmäisenä vuotenaan 2021 menestys, sillä kauppakeskuksen kävijämäärä liikkui 15 000–16 000 välillä. Se oli Kirjasen paljon enemmän, mihin järjestäjät olivat varautuneet.

Kävijämäärää seurataan kauppakeskuksen ovilaskureilla.

Esillä runsas määrä nykytaidetta

Tänä vuonna esillä on noin neljäkymmentä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää kotimaiselta taidekentältä. Merkittävä osa näyttelyihin kuratoiduista taiteilijoista on saatu Satakunnassa asuville ja toimiville taiteilijoille suunnatun open call -haun kautta.

Kutsutaiteilijoiden joukossa on useita Kankaanpäässä opiskelleita ja opettaneita taiteilijoita, kuten Jouni Toni, Szuza Demeter, Elina Ruohonen ja Frida Moukulainen, Tuukka Peltonen ja kuvataiteilija Aapo Korkeaoja.

Esillä on runsas kattaus eri tekniikoilla tehtyä nykytaidetta: veistoksia, maalauksia, videoita ja installaatioita.

Lokakuun loppuun saakka kestävä taidefestivaali pitää sisällään myös viikoittaista tapahtumasisältöä. Ars Pori 22 on lisäksi lanseerannut kaupunkiolohuoneen, joka toimii näyttelytilojen yhteydessä kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Kaupunkiolohuone on kokeilullinen tila, joka jatkaa toimintaansa festivaalin jälkeen yhteisöllisenä projektina.

– Suunnitelmissa on ympärivuotinen toiminta tilassa, Kirjanen sanoo.

Kauppakeskuksen tyhjilleen jäävät tilat antavat hänen mukaansa mahdollisuuden järjestää melkeinpä mitä vaan, ja liiketilat ovat helposti muokattavissa esimerkiksi gallerioiksi. Uusia tapahtumia onkin jo tulossa Ars Porin jälkeen, sillä myös Pori Film Festival järjestetään kauppakeskuksen tiloissa.

Ars Pori 2022 on avoinna lokakuun loppuun saakka. Näyttelykokonaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Näyttelyn päävastuu on Ars Pori -työryhmällä, jonka muodostavat Kirjanen ja Petri Haavisto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut