Kuluttaja-asiamies hakee pikaluottoyhtiölle väliaikaista kieltoa

Kuluttaja-asiamies tiedottaa, että pienlainoja tarjoavan Vipster Oy:n luottojen todellinen vuosikorko on ylittänyt lain salliman 50,5 prosentin korkokaton.

Vipster Oy on myöntänyt kuluttajille www.vippi24.fi -sivuston kautta enimmillään 1 000 euron pienluottoja, joiden nimelliskorko on 50 prosenttia. Alle 2 000 euron suuruisen rahaluoton todellinen vuosikorko on 1.6.2013 lähtien saanut olla enintään 50,5 prosenttia.

Saadakseen Vipsterin luoton kuluttajan on hankittava sille joko henkilötakaaja tai First Guarantee OU:n myöntämä takaus, joka maksaa 16–36 prosenttia luoton määrästä. Maksullisen takauksen kanssa Vipsterin luoton todellinen vuosikorko ylittää laissa määritellyn 50,5 prosenttia.

Kuluttaja-asiamies katsoo, että maksullinen takaus on luoton välttämätön kustannus, jos kuluttajalla ei ole henkilötakaajaa. Siksi se on laskettava mukaan todelliseen vuosikorkoon.

Kuluttaja-asiamies vaatii markkinaoikeudelta, että se kieltää Vipsteriä myöntämästä kuluttajille luottoja, joiden todellinen vuosikorko ylittää lain salliman korkokaton.

Todellisen vuosikoron laskemisesta kaivataan ennakkopäätöstä, koska myös muut pienlainayhtiöt ovat ottaneet käyttöön vastaavia lisäkustannuksia, joilla ne yrittävät kiertää korkokattosääntelyä.