"Kun kotona on pieniä lapsia, ei ihan jääkaappina voi taloa pitää" – LS:n kyselyyn vastanneista moni kertoo tarkkailevansa sähkön kulutusta ja vähentävänsä tiettyjä asioita

Kuusihenkisen raumalaisperheen sähkölasku voisi kylmänä kuukautena olla jopa 2500 euroa, kertoo perheen isä. Kuluttajaliitto toivoo sähköyhtiöiden tulevan vastaan.

Sähkösaunan lämmityskertojen vähentämistä tai jopa saunomisesta kokonaan luopumista pohtii moni Länsi-Suomen kyselyyn vastannut. Pyykinpesukonetta ja muita kodin laitteita pyritään käyttämään silloin, kun sähkö on halvempaa.

Raumalaisen Timon määräaikainen sähkösopimus loppuu lokakuun lopussa. Tähän asti Timo on maksanut sähköstä 4,99 senttiä kilowattitunnilta.

– Nyt kun olen uusia sopimusvaihtoehtoja kartoittanut, näyttää siltä, että alle 50 sentin sopimusta ei saa. Hinta siis kymmenkertaistuu, eli voidaan puhua tuhannen prosentin kasvusta, Timo huokaisee.

Timon perheeseen kuuluu vaimo ja neljä pientä lasta. Vaimo on lasten kanssa kotona, ja Timo on perheen ainoa työssäkäyvä aikuinen.

Sähkölaskut eivät nykyiselläänkään ole mikään pieni kuluerä 70-luvun omakotitalossa, jonka kaikista nurkista vetää ja joka lämpeää vesi-ilmalämpöpumpulla sekä alkuperäisillä sähköpattereilla.

– Kylmimpinä kuukausina sähkölasku on voinut olla nykyhinnoillakin 500 euroa, josta puolet on toki ollut siirron osuutta. Mutta jos tuon 250 euroakin kertoo kymmenellä, se tarkoittaa 2500 euron energialaskua. Kyllä se aika rajulta tuntuu.

Lyhentämistä, tinkimistä ja tiivistämistä

Timo on yksi Länsi-Suomen energian säästämistä koskevaan verkkokyselyyn vastanneista. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, joten se on muutettu.

Kyselyssä vastaajat, joita oli yhteensä noin sata, kertoivat suunnitelmistaan energian säästämiseksi ja sähkölaskujensa pienentämiseksi.

Esiin nousivat monenlaiset keinot: suihkukäyntien lyhentäminen ja vähentäminen, saunomisesta tinkiminen, rakenteiden tiivistäminen, huonelämpötilan laskeminen.

Kaikki nämä keinot mainitsee myös Timo.

– Kaikki lisätiivistämiskeinot on käyty läpi. Saunomisesta on pakko talven aikana luopua. Pesulla pääsemme todennäköisesti käymään vanhempieni luona, jotka asuvat onnellisesti kaukolämmöllä lämpiävässä pienkerrostalossa. Huonelämpötilaa koetamme pitää aivan maksimissaan 21 asteessa. Kun kotona on pieniä lapsia, ei ihan jääkaappina voi taloa pitää, Timo listaa.

Pörssisähkön käyttäjät seuraavat sovelluksia

Useampi vastaaja kertoo hankkineensa tai aikovansa hankkia aurinkopaneelit kotiinsa.

Näin toimi jo viime talvena Jani Sillvan, joka muutti Raumalta Poriin puolisentoista vuotta sitten.

– Kun paneeleja rupesin tilaamaan, joku suositteli neljän ja joku kuuden kilowatin järjestelmää. Nyt sitä on tuolla katolla reilun kymmenen kilowatin edestä. Kallis paukkuhan se oli, mutta kun lämmittää 250 neliötä sähköllä toimivalla lattialämmityksellä, niin jotainhan siinä piti keksiä, Sillvan sanoo.

Sillvan kertoo seuraavansa tarkasti energiayhtiön sähkönkäyttösovellusta, josta näkee parin vuorokauden viiveellä, miten paljon sähköä minäkin vuorokaudenaikana on kulunut.

Sillvanilla itsellään on kiinteähintainen sopimus, joten ajankohta ei vaikuta sähkön hintaan.

Toisin on niillä, joilla on pörssisähkösopimus. Heistä moni kertoo LS:n kyselyssä kiinnittäneensä aiempaa enemmän huomiota siihen, mitä sähkö milloinkin maksaa.

– Yöllä pestään pyykkiä ja tiskikone käy, jos sähkö on edullista. Lämminvesivaraaja on ohjelmoitu, ja uuni on päällä vain edulliseen aikaan, luettelee eräs vastaaja.

Kuluttajaliitto toivoo sähköyhtiöiltä vastaantuloa

Kuluttajaliitto vetoaa sähköyhtiöihin, jotta ne tulisivat vastaan ja antaisivat tarvittaessa maksuvaikeuksiin joutuneille lisää maksuaikaa.

Sähkön voimakas kallistuminen on luonut näkymän, jossa jotkut kuluttajat voivat joutua maksuvaikeuksiin tulevan lämmityskauden sähkölaskujen takia.

Hallitus julkaisi alkuviikosta toimenpidepaketin, johon kuuluvat verovähennys, sähkötuki ja sähkön arvonlisäveron alennus.

Kuluttajaliitto kertoo pitävänsä hallituksen esittelemiä keinoja oikeansuuntaisina, mutta tukien taannehtivan luonteen takia ne eivät ehdi apuun kaikille kuluttajille.

– Tulee huomata, että nämä tukimuodot eivät ole nopeita ratkaisuja tilanteeseen, jossa suuren sähkölaskun eräpäivä kolkuttaa ovea, eikä varaa sen maksuun ole, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

Kuluttajaliitto kehottaakin kuluttajia varautumaan sähkölaskuihin ja siihen, etteivät tuet tule heti kun niitä tarvitaan.

– On kuitenkin paljon kuluttajia, joilla ei ole mahdollisuutta taloudelliseen varautumiseen. Siksi on tärkeää, että energiayhtiöt tulevat vastaan tilanteissa, joissa maksuvaraa ei ole. Ei ole kenenkään etu, että kuluttajat joutuvat maksuvaikeuksiin tai pahimmillaan velkakierteeseen maksuhäiriömerkintöineen, Beurling-Pomoell painottaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut