Ikkunasta raumalaiseen kotiin tunkeutunutta kolmikkoa epäillään henkirikoksen yrityksestä, ja tutkinta on paisunut pitkin matkaa: väkivaltaa, huumeita ja nuuskakauppaa – selvitimme, mistä on kyse

Kolme miestä rikkoi asunnon ikkunan ja pahoinpiteli asunnossa ollutta uhria. Tapauksen esitutkinnan myötä paljastui lukuisia muitakin Raumalla tapahtuneita rikoksia viime vuosilta.

| Päivitetty

Raumalla viime kesäkuussa tapahtuneen rajun väkivallanteon esitutkinnan myötä käynnistyi peräti viisi muuta esitutkintaa, jotka liittyvät väkivaltaan, huumausaineisiin ja nuuskan myyntiin.

Asiasta kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Lindholm. Toimitus oli tiedustellut kesäkuisen jutun esitutkinnan etenemistä Lindholmilta, joka kertoi maanantaina, että esitutkinta on valmis ja siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

– Tämän jutun yhteydessä on käynnistetty viisi muuta esitutkintaa, joista on jokaisesta kirjattu omat rikosilmoituksensa. Koko paketti siirtyy syyteharkintaan nyt yhtä aikaa, kertoo toimituksen maanantaina tavoittama Lindholm.

Kolme miestä tunkeutui ja pahoinpiteli

Aloitetaan kuitenkin vakavimmasta rikoksesta, joka tapahtui Raumalla kesäkuussa 2023.

Länsi-Suomi kertoi kesäkuussa omien tietojensa perusteella, että kolme mieshenkilöä rikkoi yksityisasunnon ikkunan ja tunkeutui sisään pahoinpidelläkseen siellä olleen miehen.

Lindholm vahvistaa nyt tapahtumien kulun.

– Poliisi epäilee, että kolme henkilöä on tunkeutunut raumalaiseen yksityisasuntoon ja pahoinpidellyt uhria siellä. Voin vahvistaa myös tiedon ikkunan rikkomisesta, Lindholm sanoo.

Esitutkinta on tehty nimikkeillä tapon yritys ja törkeä kotirauhan rikkominen. Näillä nimikkeillä juttu siirtyy myös syyteharkintaan.

Kaikkia kolmea miestä epäillään kyseisistä rikoksista. He olivat teon jälkeen myös vangittuina, mutta vapautuivat tutkintavankeudesta poliisin saatua sen aikana esitutkintaa edistettyä.

– Lisäksi kiinni otettuina on ollut kaksi muuta henkilöä, mutta heitä ei enää epäillä.

Lindholm ei ota tarkemmin kantaa epäillyn tapon yrityksen tekotapaan tai siihen, onko teossa käytetty jotakin välinettä.

Esitutkinnan aikana teon motiivista on muodostunut poliisille käsitys. Lindholmin mukaan motiivi liittyy "mitä todennäköisimmin osallisten keskinäisiin erimielisyyksiin", mutta sen tarkemmin hän ei voi asiaa kommentoida.

Väkivalta- ja huumausainerikoksia

Entä sitten muut Lindholmin mainitsemat rikosepäilyt, joita poliisi on teon myötä tutkinut?

Lindholm ei erittele tarkemmin, keitä mistäkin teoista epäillään tai mikä heidän osuutensa kesäkuun tapauksessa on. 

Toimituksen tietojen mukaan muihin rikosepäilyihin liittyy sekä tapon yrityksestä epäiltyjä henkilöitä että kyseisen rikoksen uhri. Tietojemme mukaan ainakin osa muista epäillyistä rikoksista on paljastunut henkilöiden koteihin esitutkinnassa tehtyjen etsintöjen myötä.

Lindholm pystyy kuitenkin kertomaan epäiltyjen rikosten nimikkeet, ajankohdat ja epäiltyjen määrän ja sukupuolen.

– Yhdessä nimikkeenä on kaksi törkeää pahoinpitelyä vuonna 2022. Kyse on yhdestä tapahtumasta, jossa on ollut kaksi osapuolta, eli kahden raumalaismiehen toisiinsa kohdistamasta pahoinpitelystä, jossa väkivaltaa on ollut molemmin puolin, Lindholm kertoo.

Lisäksi yhtä raumalaista mieshenkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, jonka tekoajankohta on joulukuusta 2022 kesäkuuhun 2023.

Perusmuotoisia huumausainerikoksia esiin on tullut kaksi, joista ensimmäisen tekoajankohdaksi epäillään vuosia 2019–2020 ja toisen 12.6.2023 eli päivä epäillyn tapon yrityksen jälkeen.

– Molemmista epäillään raumalaista naishenkilöä, ja jälkimmäisestä myös raumalaista mieshenkilöä.

Ilmi tuli myös nuuskakauppa

Viidennessä esitutkinnan myötä paljastuneessa rikosepäilyssä rikosnimikkeinä on salakuljetus ja veropetos vuosina 2022–2023. Toimituksen tietojen mukaan kyse on laajamittaisesta nuuskakaupasta.

Lindholm vahvistaa, että kyse on nuuskan maahantuonnista ja levittämisestä.

– Näistä rikoksista epäillään raumalaista mieshenkilöä ja raumalaista naishenkilöä, sanoo Lindholm.

Useita epäiltyjä, törkeitä tekomuotoja, laittomia aineita ja väkivaltaa. Liittyykö rikoskokonaisuuteen jonkinlainen järjestäytynyt rikollisuus?

– Siihen en ota kantaa millään tavoin.

Torstaista alkaen ilmestyvä Satakunnan Kansa Länsi-Suomi jatkaa tulevaisuudessa jutun seuraamista rikosprosessin seuraavassa vaiheessa. Syyteharkinnan tehtyään syyttäjä päättää syytteiden nostamisesta, ja jos syytteitä nostetaan, asiaa käsitellään käräjillä.

Jutun kuvituskuva vaihdettu 16.52.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut