Kun sydän pysähtyy, ei ole aikaa ihmetellä – Sydäniskurin käyttö vaatii vain uskallusta

Rauman ensimmäisessä sydänneuvolassa muistutettiin, ettei elvytystä pidä pelätä.

Satakunnan Sydänpiirin sairaanhoitaja Terhi Saari-Hannibal ja raumalainen vertaistukihenkilö Jarmo Sallinen opastivat Rauman sydänneuvolassa, kuinka defibrilaattoria eli sydäniskuria käytetään. Tällä hetkellä rekisteröityjä maallikkokäyttöön tarkoitettuja sydäniskureita on noin 7 000. Lähimmän iskurin löytää 112-sovelluksesta.

Kun sydän pysähtyy, tärkeintä on uskaltaa auttaa, muistuttaa Satakunnan Sydänpiirin sairaanhoitaja Terhi Saari-Hannibal.

Saari-Hannibal oli torstaina pitämässä sydänneuvolaa Raumalla, jonka yhtenä aiheena oli maallikkoelvytys.

Kiertävä sydänneuvola on matalan kynnyksen paikka, johon kuka vain voi saapua hakemaan neuvoja sydänterveyteen tai vain vertaistukea sydänsairauteen.

– Sairastuneilla voi olla sellainen olo, että he jäävät sairauden kanssa yksin. Vertaistuki on tärkeää toimintaa, ja se on onneksi aktiivista Raumalla, Saari-Hannibal sanoo.

Elämä jatkuu

Raumalla on järjestetty vertaistukitapaamisia Steniuksenkadun Sydäntuvalla joka kuukauden kolmas torstai kello 12–14. Jatkossa kiertävä sydänneuvola tulee toimimaan samaan aikaan vertaistukitapaamisten yhteydessä.

Raumalainen Jarmo Sallinen on ollut vertaistukihenkilönä 15 vuotta. Hän sai tuolloin sydäninfarktin, ja nopeasti sen jälkeen hänet houkuteltiin mukaan toimintaan.

Sallinen kertoo, että ihminen ei välttämättä ole kaikkein vastaanottavaisin heti operaation tai sairastumisen jälkeen, vaikka tietoa sairaalasta annetaankin. Kotiutumisen jälkeen kysymyksiä voi olla paljon, ja vertaistukihenkilö on tässä kullanarvoinen.

Sallinen huomauttaa, ettei hänellä ole tietämystä ja vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta yksi ominaisuus on vertaistukityössä ylitse muiden: taito kuunnella.

– Paras korvaus tästä työstä on, kun näkee pitkän juttelun jälkeen, että toisella on helpottunut olo. Voin kertoa, ettei elämä lopu. Voi harrastaa ja tehdä, vaikka olisikin rajoituksia.

Ensimmäiset minuutit

Sydänneuvola järjestetään Raumalla ainakin kevään, ja todennäköisesti kokoontumiset jatkuvat samaan tapaan myös syksyllä. Välillä sydänneuvolassa käsitellään erilaisia teemoja, toisinaan tilaa jätetään enemmän keskusteluille.

Ensimmäiseen sydänneuvolaan oli toivottu erityisesti maallikkoelvytystä. Se herättikin osallistujissa paljon keskustelua, ja sydäniskurin käyttöön sekä elvytykseen toivottiin käytännön neuvoja.

Tässä kohtaa on hyvä palata Saari-Hannbalin kommenttiin jutun alussa. Uskallus auttaa on avainasemassa sydämen pysähtyessä.

Nopeasti aloitetulla elvytyksellä parannetaan huomattavasti sydänpysähdyksen saaneen mahdollisuuksia selviytyä.

– Silti täytyy aina muistaa, että vaikka toimisi täysin oikein, ei aina ihmistä pystytä pelastamaan. Siitä ei pidä tuntea ahdistusta. Tärkeintä on, että uskaltaa mennä tilanteisiin.

Jos olet kiinnostunut Rauman Seudun Sydänyhdistyksen toiminnasta, voit liittyä jäseneksi osoitteessa sydan.fi/liity tai ottamalla yhteyttä puh. 044 2810582.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut