Jäätilanne ei ole kummoinen, mutta vähän parempi kuin kuvasta voisi päätellä

Kun valon määrä lisääntyi ja sopivaan kohtaan osui pilvetön päivä, saatiin Selkämereltä tuoretta satelliittikuvaa.

| Päivitetty

Talvi on leuto, ja merellä se näkyy erityisen hyvin. Jäätilanne on tilastolliseen keskiarvoon verrattuna suorastaan surkea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Selkämerellä on saaristossa 5-20 senttimetriä paksua jäätä, kun ulompana meri velloo avoimena. Eroa niin sanottuun normaaliin on roimasti, mikä näkyy myös laitoksen laatimassa vertailukartassa.

Rauman saariston erittäin heikko jäätilanne selviää tarkemmin taivaalta katsottuna.

Kevään lähestyessä ja valon lisääntyessä Pohjanlahdelta on alettu taas saada tuoreita satelliittikuvia. Kun Raumalle osui viime lauantaiksi sopivasti myös pilvetön päivä, on Suomen ympäristökeskuksen Tarkka-palvelusta löytyvän kuvan laatu erinomainen.

Satelliittikuva kertoo ensinäkemältä, että ainoastaan lahtien sisimmät osat ovat enemmän tai vähemmän jäässä, ja niidenkin alueella perinteisissä virtauspaikoissa on hyvin laajoja sulia alueita, Rauman keskinen saaristo näyttää sen sijaan olevan käytännössä täysin jäätön.

Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin huono kuin miltä vaikuttaa, sillä uusi, kirkas ja vailla kunnollista lumipeitettä oleva jää ei kuvassa erotu – ja juuri kirkasta jäätä on viime aikoina tullut lisää.

Todellisuudessa esimerkiksi eteläisen saariston jäänreuna erottuu sohjovyönä suunnilleen Maanpään ja Rithniemen välillä sekä pohjoisempana Kylmä Santakarista itäkoilliseen. "Oma" jäänreunansa on muodostunut Valkeakarin väylän tienoille.

– Kävin aamulla Kortelanlahdella ja kuvan mustalla alueella oli yhdeksän sentin jää, kertoo Rauman entinen ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen.

Hänen mukaansa tilanne muuttui viime viikolla nopeasti, ja jää olisi vielä paksuuntunut ainakin Kortelanlahdella vielä lauantain jälkeenkin. Muutos voi olla vikkelä myös toiseen suuntaan.

–Tilanne muuttuu nopeasti, jos tuulet taas yltyvät, kuten on ennustettu.

Merellä on hiljaista

Ulkosaariston ja sula talvi heijastuu luonnollisesti myös lintuihin. Esimerkiksi Pyhärannan Rihtniemen edusta on sula, ja siellä voi nähdä yllättävän monia vesilintulajeja, joiden ei ole ollut pakko siirtyä kokonaan vaikkapa eteläiselle Itämerelle.

Esimerkiksi viime viikolla lintuharrastajat ovat havainneet iso- ja tukkakoskeloita, telkkiä, merimetsoja, mustalintuja, pilkkasiipiä. Myös kalalokkeja havaittiin.

Vaikka lajimäärä on yllättävänkin suuri, niin määrät eivät. Pitkän linjan lintuharrastaja Juha Salminen huomauttaa, että nyt on monella tapaa vuoden hiljaisin lintuaika.

– Muuttolintuja odotellaan, Salminen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi kalalokkeja ja merimetsoja talvehtii nyt Selkämerellä, mutta esimerkiksi haahkoja Rihtniemestä ei ole talven aikana nähty ainuttakaan.

–Vähissä ovat linnut merellä tällä hetkellä.

Muokattu klo 12.55: Korjattu tietoja kuvan tulkinnasta, lisätty Hyvärisen kommentit sekä muokattu otsikkoa vastaavasti.  Muokattu klo 15.40: Muokattu lintuja koskevaa osiota.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut