Kun vessaan pitää päästä heti! – Raumalla virallisia Vessapassi-paikkoja on vasta kolme

Erilaiset suoliston ja rakon toiminnalliset häiriöt voivat aiheuttaa jopa kymmeniä wc-käyntejä vuorokaudessa.

Vessapassi on vielä monelle raumalaiselle ja satakuntalaisellekin vieras asia. Kyseessä on potilasyhdistys Crohn ja Colitis ry:n jäsenilleen jo vuonna 2011 kehittämä passi, jota vilauttamalla muun muassa suolistosairas pääsee julkisissa tiloissa ja tapahtumissa nopeasti vessaan.

Vessapassin tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksia, endometrioosia, PCOS:ää, vulvodyniaa, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää, neuroendokriinisiä kasvaimia ja sklerodermaa sairastavien mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan.

– Tiedämme, että näitä sairauksia potevan on usein hankala lähteä kodin ulkopuolelle. Usein pelkkä vessapassin olemassaolo helpottaa, kun henkilö tietää pääsevänsä tarvittaessa vessaan, sanoo Crohn ja Colitis ry:n järjestösuunnittelija Laura Mäkinen.

Vuosittain 2 000 uutta diagnoosia

Erilaisten sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa. Pelkästään tulehduksellisia suolistosairauksia eli IBD:tä sairastaa yli 50 000 suomalaista.

Vuosittain IBD-diagnoosin saa noin 2000 suomalaista.

Sairastavat voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä sillä, kun tarve päästä vessaan iskee, ei sitä ole aikaa etsiä. Sairastavalla voi olla myös avanne, jonka vaihto voi olla helpompaa ja miellyttävämpää tehdä yksityisesti esimerkiksi inva-wc:ssä.

Satakunnan alueella virallisia Vessapassi -yrityksiä, tapahtumia tai muita tahoja on vasta 14. Vessapassi on sen sijaan käytössä jo noin 20 000 suomalaisella.

– Passi on vielä suurelle yleisölle vähän tuntematon juttu. Vaikka olemme rekisteröineet Vessapassin vuonna 2016, on tietoisuus kasvanut kunnolla vasta viime aikoina. Tietämyksen lisääntyessä, virallisten vessapaikkojenkin määrä varmasti lisääntyy.

Tavallinen vessa kelpaa

Yhä useampi palveluntarjoaja haluaakin palvella kattavasti myös erityisryhmiä. Myös Vessapassin käyttöönotto on osa esteettömyyttä.

– Vessan ei kuitenkaan tarvitse olla invavarusteltu, jotta yritys tai tapahtuma voi ottaa Vessapassin käyttöön. Ihan tavallinen wc-tila riittää. Se kannattaa myös muistaa, ettei suoliston toiminnallinen häiriö ole tarttuvaa.

Yritykset, yhteisöt ja tapahtumat voivat päästä virallisiksi Vessapassi-paikoiksi ilmoittautumalla Vessapassin nettisivuilla. Liittyminen on maksutonta.

Yhdistykset ovat saaneet paljon positiivista palautetta niin mukana olevilta yrityksiltä kuin Vessapassia käyttäviltä henkilöiltäkin.

– Vessapassi-tarra voi toimia myös viestinä muille asiakkaille ja vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on nopeaa WC:hen pääsyä edellyttävä sairaus, sanoo Mäkinen.

Vessapassi kuuluu Crohn ja Colitis ry:n, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n, Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen tai Suomen sklerodermayhdistyksen jäsenetuihin.

Lisätietoa Vessapassista löytyy osoitteesta www.ibd.fi tai www.vessapassi.fi

Asiakas pääsee tarvittaessa vaikka henkilökunnan vessaan

Satakunnassa on yhteensä 14 yritystä, yhteisöä tai tapahtumaa, joissa Vessapassi jo käy.

Raumalla vessapassipaikkoja on vasta kolme. Tarvittaessa tarpeilleen pääsee heti Mimin Kierrätysaitassa ja K-supermarket Rosmariinissa. Myös viime kesän Raumanmeren juhannusjuhlissa passi oli käytössä.

Rosmariinin kauppias Irene Elläjoelle Vessapassin käyttöönotto oli luonteva lisä asiakaspalveluun.

– Passia on voinut käyttää meillä viime syksystä alkaen. Koin asian tärkeäksi, ja tiedän miten inhottava on lähteä kauppaan tai muuallekaan, jos pitää pelätä pääseekö tarvittaessa vessaan, sanoo Elläjoki.

Kun Rosmariiniin tulee asiakas jolla on äkillinen tarve päästä vessaan, ohjataan hänet johonkin vapaana olevasta neljästä vessasta.

– Jos asiakasvessa on varattu, pääsee asiakas henkilökunnan wc-tiloihin. Harvoin kaikki vessat olisivat varattuina samaan aikaan. Jonkin verran passia on täällä meillä jo käytettykin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut