Kun yritys etsii jatkajaa, se voi olla yrittäjälle ristiriitainen paikka – surutyö on joka tapauksessa tehtävä

Sanna Seppälä sekä Mirka Vihola ja Milla Sajantola joutuvat luopumaan yrityksistään. Jatkajan löytäminen ei välttämättä ole helppoa.

| Päivitetty

Leipomo Ketunleivän Sanna Seppälä ja MiMin Kierrätysaitan yrittäjäkaksikko Mirka Vihola ja Milla Sajantola ovat päättäneet luopua yrityksistään. Ovia ei ole tarkoitus laittaa säppiin vaan etsiä jatkaja.

”Luopumisen tuska on ollut kova”

Sanna Seppälä, Ketunleipä

”Olin kauan haaveillut omasta yrityksestä. Minulla on pitkä kokemus kaupan alalta, ja kun kuulin, että Ketunleivän edellinen yrittäjä haki toiminnalle jatkajaa, kiinnostuin.

Yrittäjyys kiinnosti, koska halusin tehdä asioita omalla tavallani ja vaikuttaa oman työni sisältöön.

Ketunleivän arvot osuivat yhteen omieni kanssa: lähiruoka, luomu, terveellisyys. Siitä se sitten lähti kolmisen vuotta sitten.

Muutaman kuukauden ajan kävimme keskusteluja ja pohdin asiaa paljon ja kävin yrittäjäkurssin.

Kun heinäkuussa kiinnostuin, marraskuussa 2017 tehtiin kaupat.

Olin ollut sellainen harrastajaleipuri. En ollut koskaan ennen leiponut hapanjuureen. Onneksi entinen omistaja oli pari kuukautta kanssani, sillä tavalla sain perusasiat haltuun. Joka päivä tässä edelleen on oppinut jotain uutta.

On ollut ylä- ja alamäkiä, mutta kaikesta on selvitty. Suurena tukena ovat olleet muut juurileipurit.

Joudun luopumaan rakastamastani työstä terveyssyistä. Käsivarteni alkoi oireilla varsin nopeasti aloittamisen jälkeen. En osannut ottaa tenniskyynärpäätä vakavasti, koska oli niin paljon muuta mietittävää siinä yritystoiminnan alussa.

Vuoden päästä ensioireista aloin miettiä, että mahtaako käsivarsi ollenkaan parantua. Kaikenlaisia hoitoja oli jo kokeiltu, ja käsi olikin välillä vähän parempi.

Vuosi sitten tuli taitekohta, kun käsi alkoi vaivata öisinkin. Sairaus hyväksyttiin ammattitaudiksi syksyllä 2019, mikä osaltaan vauhditti myyntipäätöstä. Mietin, että onko mitään järkeä pilata terveyttään.

Joulukuussa 2019 sitten tein päätöksen, että lopetan, ja tammikuussa tänä vuonna laitoin yrityksen virallisesti myyntiin.

Käteni leikattiin toukokuussa.

Fiilis on ihan hirveä. Luopumisen tuska on ollut kova, ja olen tehnyt surutyötä useamman kuukauden ajan. Edelleen on sellainen tunne, että en haluaisi luopua tästä. Pahemmaksi tuskan tekee pelko, että en löydä jatkajaa liiketoiminnalle.

Tilannetta on hieman helpottanut se, että olen ollut sairauslomalla. Etäisyys on tehnyt hyvää. Leipomon toiminta on pyörinyt normaalisti henkilökunnan voimin.

Kiinnostusta Ketunleipää kohtaan on ollut tosi paljon, mutta jokin ratkaiseva tekijä näyttää aina puuttuvan niin, että päästäisiin maaliin asti. Ehkä se on ollut se, että Ketunleipä ei ole valmis paketti. Töitä ja kehitettävää on vielä paljon, että myyntiä saa kasvatettua. Niin se on kaikessa yritystoiminnassa.

Miltä tulevaisuuteni näyttää? Olen 41-vuotias. Minulla on markkinointialan koulutus, ja haluisin tehdä töitä asiakaspalvelussa tai markkinoinnissa. Ammatillinen koulutuskin on yksi mahdollisuus.

Leipuria minusta ei enää tule. Kun saan käteni kuntoon, en halua ottaa mitään riskiä enää, mutta tietysti autan mahdollisuuksien mukaan uutta yrittäjää.

Ketunleivän kaltaisen yrityksen toimintaidea on tänä vuonna vain vahvistunut. Lähiruoan arvostus on korona-aikana kasvanut ja muutenkin hapanjuurileivonta on maailmalla ja Suomessakin trendikästä. Minulla on vahva usko siihen, että trendi säilyy ja on itse asiassa vasta nousemassa.”

”Kirppisyritys on elämäntapa”

Mirka Vihola ja Milla Sajantola, Kirpputori MiMin Kierrätysaitta

MS: ”Päiväkahvittelimme varmaan kymmenen vuotta, että olisi kivaa ja hauskaa perustaa kirppis. Kun sitten löytyi oikea tila, se olikin sitten menoa. Perustimme yrityksen 4,5 vuotta sitten.

Mirka otti lopputilin silloisesta työpaikastaan. Minä olen pitänyt työkseni vaatteiden kotikutsuiltoja.

MiMin Kierrätysaitta sijaitsi ensimmäiset pari vuotta Papinhaassa. Nykyinen sijainti Aittakarinkadulla on parempi, koska se on lähempänä keskustaa ja paikoitustilaa on hyvin.”

MV: ”Yrityksen myynti tuli ajankohtaiseksi elämäntilanteeni muuttumisen takia. Lisäksi minulla on mahdollisuus tehdä oman alani töitä. Olen työskennellyt osa-aikaisesti Siemen-Florassa, ja nyt minulla on tarjottu kokopäivätyötä. Se sopii minulle, sillä olen koulutukseltani puutarhuri ja floristi.”

MS: ”Minun osaltani tulevaisuus on vielä auki. Se on varmaa, että en jää tähän yksin yrittämään, tämä on kuitenkin ollut Mirkan ja minun yhteinen juttu. En lähde kokeilemaan vieraan kanssa, se on liian suuri riski.

Olemme tehneet työtä puolet ja puolet. Tässä voisi riittää töitä yhdelle kokopäiväiselle ja yhdelle puolikkaalle.”

MV: ”Jatkajan pitää olla kiinnostunut alasta. Voi sanoa, että kirppiksen pitäminen on elämäntapa.

Jonkun verran on tullut jo kyselyitä, vaikka vasta viikko sitten laitettiin myynti julkiseksi. Ihan mahdollista on, että joku nykyisistä asiakkaista jatkaa toimintaa.

Koronakeväällä meillä oli liike kiinni 2,5 kuukautta. Avaamisen jälkeen on ollut jatkuvaa jonoa myös loosien vuokrauksessa. Asiakkaita käy kaukaakin, Turusta, Porista, Lahdesta ja Helsingistä.”

MS: ”Meille molemmille tulee asiakkaita kova ikävä. Tämä on kuin yksi suuri perhe. Yhdessä ollaan itketty niin ilot kuin surut.”

”Tasaista liikettä koko ajan”

Puhelin soi säännöllisesti ja kysytään myynnissä olevia yrityksiä, kertoo Rauman Yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson.

Yritysten elinkaari vaihtelee toimialoittain, toimipaikoittain ja yrittäjän oman elämäntilanteen mukaan. Kaikkien yritysten ei olekaan tarkoitus olla ikuisia, toteaa Rauman Yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson.

– Tasaista liikettä on koko ajan. Korona ei mitenkään erityisesti näy piikkinä tilastoissa. Yritysinnostus on Raumalla koko ajan hyvää.

Pettersson puhelin soi säännöllisesti, kun kiinnostuneet kyselevät, millaista yritystoimintaa olisi tarjolla.Hän toivookin, että liiketoiminnastaan luopuva olisi asiansa kanssa rohkeasti esillä.

– Kotoa harva tulee kysymään, että oletko myymässä. Onneksi tämä kulttuuri on muuttunut.

Sari Pettersson suosittelee ottamaan yhteyttä Satakunnan Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattoriin Pia Österlundiin.

Koordinaattori neuvoo ja opastaa niin myyjiä kuin ostajia.

– Palvelu on maksutonta ja tarkoitettu kaikille, ei vain jäsenille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut