Kuningatar Elisabetin hautajaiset ovat alkamassa – LS:n toimitussihteerin lomamatka Lontooseen muuttuikin hieman erilaiseksi: "Eilen jo suljettiin paikkoja"

Kuningatar Elisabet II:n hautajaiset alkavat iltapäiväyhdeltä Suomen aikaa.

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisia vietetään tänään Lontoossa. Koko Britannia, mukaanlukien sen pääkaupunki, onkin ollut eräänlaisen myllerryksen vallassa sen jälkeen, kun Elisabet menehtyi 8. syyskuuta. Länsi-Suomen toimitussihteerin Jaana Vienon aikoja sitten varattu lomamatka Lontooseen muuttui sekin luonteeltaan hieman erilaiseksi surevan kansakunnan keskellä. Tavoitimme Vienon maanantaina aamupäivällä.

– Eilen jo suljettiin paikkoja. Me emme esimerkiksi päässeet illalla bussilla enää Russell Squarelle asti, vaan bussi tyhjennettiin Baker Streetillä, Vieno kuvailee.

Ihmisiä on ollut liikkeellä eri paikoissa huomattavan paljon.

– En ole nähnyt puhuttavan siitä, että Buckinghamin palatsillekin on aivan järkyttävät jonot. Pyörimme siellä itse lauantaina aika pitkään, kun väkeä oliihan  järjettömästi. Emmekä edes jonottaneet kukkia viemään, vaan halusimme nähdä vilauksen palatsista. Aika kaukaa se lopulta nähtiin, Vieno sanoo.

Lisäksi poliiseja on Vienon mukaan näkynyt katukuvassa todella paljon koko viikonlopun ajan. Maanantaiaamuna kaupungin yllä on kuulunut jatkuvaa helikopterien ääntä.

Britanniassa on vietetty suruaikaa Elisabetin kuoleman jälkeen, ja siksi moni paikka on ollut kiinni ja moni tapahtuma päätetty perua.

Vienon omiin lomamenoihin tilanne ei ainakaan vielä ole päässyt vaikuttamaan.

– Ainoa "pakollinen" kohde meille oli Warner Brothersin studio, ja sinne pääsimmekin. Muuten olemme muokanneet aikatauluja tarpeen mukaan. Tästä päivästä ei tosiaan osaa vielä sanoa, mutta eiköhän se mene yleisessä hulinassa.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset alkavat Westminster Abbey -kirkossa kello 13 Suomen aikaa.

Hautajaisseremonia kestää noin tunnin ajan. Kuningattaren arkkua kuljetetaan saattueessa kirkkoon Britannian merivoimien tykkilavetilla.

Kirkkoon on saapunut runsaasti johtajia ympäri maailmaa. Kuningasperheen jäsenten lisäksi muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on paikalla puolisoineen. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistuu hautajaisiin.

Kuningattaren viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnan lähellä. Hautaanlasku toimitetaan illalla yksityisin menoin.

Länsi-Suomi, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut