Kuninkaankadulla voi nyt nähdä Hattutempun

Tamperelaisen Virpi Kailannon historiallinen taideinstallaatio kertoo hänen sukunsa tarinaa.

Tamperelainen taiteilija ja vaatesuunnitteluun erikoistunut taiteen maisteri Virpi Kailanto on ollut aina kiinnostunut historiasta – ja erityisesti sukunsa historiasta.

Lapsuudestaan lähtien hän on tiennyt, että hänen juurensa ovat Raumalla, jossa hänen sukunsa naiset pitivät Kuninkaankatu 7:ssä hattuateljeeta aina 1950-luvulle saakka.

Nyt ympyrä sulkeutuu, sillä neljättä käsityöläispolvea edustava Kailanto on pystyttänyt kyseisen liikehuoneiston, nykyisen Boutique Josefiinan, ikkunaan historiallisen taideinstallaation, joka kertoo hänen sukunsa ateljeesta.

– Päädyin Raumalle, koska minulla oli suunnitteilla yksi toinen projekti, jota varten kaivoin tietoa Kuninkaankatu 7:stä. Soitin Rauman museoon, jossa ehdotettiin, että modistin ammattia ja käsityöläisyyttä esittelevä historiallinen näyttely sopisi erinomaisesti Pitsiviikolle, RaumArsin residenssissä vieraileva Kailanto kertoo.

Pitsi kaupankäynnin välineenä

Virpi Kailanto kertoo Hattutemppu-installaatiossaan Bertta-tädin 1919 kotikaupunkiinsa Raumalle avaamasta Rauman Kappa- ja Lakkiliike -nimisestä liikkeestä, missä myytiin ja valmistettiin muun muassa hattuja, leninkejä, takkeja ja turkiksia.

– Nyplätty pitsi toimi usein kaupankäynnin välineenä, kun Bertta-tädin liikkeestä ostettiin tuotteita. Installaatiossa nyt esillä olevilla, suvussamme kulkeneilla pitseillä liikkeestä ostettiin aikoinaan esimerkiksi naisten päällystakkeja, Kailanto tietää.Kuninkaankatu 7:n liikehuoneistossa toimi Kappa- ja Lakkiliikkeen jälkeen aina 1950-luvulle saakka Bertan sisaren tyttären Eugenian liike Hattuatelieri Kariniemi.

– Eugenian tytär oli minun fammuni. Vaikka Pitsiviikko tavallaan peruttiin, halusin kuitenkin tuoda installaationi Raumalle juuri tänä kesänä, sillä yksi Eugenian tyttäristä on vielä elossa ja toivon hänen näkevän ikkunanäyttelyni.

Kailanto kertoo, että liikehuoneiston vasemmanpuoleinen ja keskimmäinen ikkuna kuuluivat hattuateljeelle ja oikeanpuoleinen ikkuna erilliselle lyhyttavarakaupalle.

Rauman Kappa- ja Lakkiliikkeelle kuulunut liiketila koostui kadunpuolen kahdesta erillisestä huoneesta, jossa toisessa sijaitsi ompelimo ja toisessa itse myymälä, jossa valmiit tuotteet esiteltiin asiakkaille. Sisäpihan puolella sijaitsivat keittiö ja varastotilaa.

Nostalgia näkyy omassa tuotemerkissä

Kailanto on rakentanut ikkunanäyttelynsä sukunsa hallussa olevista valokuvista, pitseistä ja esineistä, jotka ovat peräisin Kappa- ja Lakkiliikkeestä sekä Hattuatelieri Kariniemestä.

Installaation ilme on pyritty ankkuroimaan 1920-luvun tunnelmaan.

Nostalgia on vahvasti mukana myös Virpi Kailannon kierrätystekstiileistä ja -pitseistä valmistamissa viehättävissä Madmoiselle-tuotemerkin vaatteissa, joita hän on tuonut myyntiin Boutique Josefiinaan.

– Hattujakin minun on taatusti ihan pakko vielä jossain vaiheessa tehdä. Nyt olen tehnyt lähinnä kevyitä päähineitä, hän hymyilee.

Virpi Kailanto vakuuttaa, että jatkossakin hän tulee sisällyttämään taiteeseensa paloja raumalaisen käsityöläissukunsa historiasta.

Hattutemppu – Historiallinen taideinstallaatio Boutique Josefiinan näyteikkunassa (Kuninkaankatu 7) 18.–26.7.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut