Kuninkaanlähteen puhdistusurakka onnistuneesti ohi

Ohikulkijat ja kyläläiset voivat ihailla Kuninkaanlähdettä uudelta, turvalliselta maisemalaiturilta. Iltapäivän turinatuokiolla Päivi Saarinen, Timo Forsström, Kari Saarinen, Lassi Kauko, Harri Sahlstein ja Saana Kauko. Kuva: Samuli Vahteristo

Köyliön Kankaanpään kylän Kuninkaanlähteen puhdistus- ja kunnostustyö on saatettu loppuun. Lähteen pohjalta on poistettu noin 700 m³ vesikasvien ja puunlehtien muodostamaa biomassaa.

Lähdettä roskaavia lehtipuita on poistettu ja betonipenger on korjattu. Asiantuntijan mukaan lietteen poistaminen parantaa lähdealtaan tilaa pitkälle tulevaisuuteen.

Veden ylijuoksutuspumppu ja lappo pysäytettiin tiistaina aamupäivällä. Muutamassa vuorokaudessa vesi täyttää lähdealtaan ja vesi virtaa puroa pitkin Köyliönjärveen. Alkuvaiheessa lähteen pinnalla näkyy vielä roskia, mutta ne poistuvat ylivirtauksen alkaessa.

Kankaanpään kyläyhdistys uusi myös lähteen rannalla olevan maisemalaiturin, jolta voi käydä tarkastelemassa työn jälkiä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anne Reunasen mukaan työ sujui alkuvaikeuksien jälkeen mallikkaasti. Pitkään jatkunut poutasää helpotti puhdistajien työtä.

- Nyt on suurin urakka tehty ja talkootyötä kertyi yli 1 000 tuntia. Nyt on kiitoksen aika. Kiitämme sinnikkäitä talkoolaisia, nopeasti muuttuviin tilanteisiin reagoineita koneyrittäjiä, muonituksesta vastanneita ja lukuisia tukijoita sekä myös yleisöä.

Hanke ei vielä pääty, vaan se jatkuu. Lähteen vedenlaatua seurataan, infotaulut uusitaan, lähteen rannalta korjataan työkoneiden jäljet ja lähdepuron puhdistus jatkuu.