”Kuntavaali on kansanäänestys sote-uudistuksesta” – kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tarjoaa puoluettaan vaihtoehdoksi vasemmistolaisimmalle hallitukselle vuosikymmeniin

Orpo toistaa maata kiertäessään ajatusta kuntavaaleista sote-uudistuksen kansanäänestyksenä. Kokoomus haluaisi pysäyttää koko uudistuksen. Mutta miten se käytännössä on enää mahdollista?

| Päivitetty

Kansanedustaja Matias Marttinen ja puheenjohtaja Petteri Orpo innostivat kokoomuksen raumalaisia vaalikampanjan loppukiriin. ”Sydän on oikealla tarkoittaa, että hyvät julkiset palvelut voidaan turvata vain, jos Raumalla on yrittäjiä ja hyviä työpaikkoja”, sanoi Orpo. Kuva: Juha Sinisalo

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kävi tsemppaamassa omiaan Raumalla maanantaina. Kahvilan sisäpihalla ei paljon muita paikalla ollutkaan kuin puolueen kuntavaaliehdokkaita.

Orpon mukaan kokoomusjoukoissa on nyt hyvä tunnelma kautta maan. Gallupit ennustavat puolueen nousevan ykköseksi monissa suurissa kaupungeissa.

– Kampanjamme puhuttelee ja viestillemme on kuulijoita. Mitään ei vielä ole voitettu. Vasta noin neljännes äänioikeutetuista on äänestänyt, Orpo painotti.

Gallupit antavat uskoa vaalityöhön, hehkutti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

”Marin enemmän vasemmalla kuin SDP”

Orpon mukaan Suomessa on nyt vasemmistolaisin hallitus vuosikymmeniin.

– Ilkka Kanervan mukaan saa mennä 1960-luvulle saakka, että löytyy yhtä vasemmistolaista hallituspolitiikkaa. Pääministeri Sanna Marin on selvästi enemmän vasemmalla kuin demarien äänestäjät. Tällä hetkellä hyvin pieni porukka määrittelee politiikan suunnan.

Länsi-Suomi kysyi oppositiopuolueen johtajalta esimerkkejä tästä vasemmistolaisuudesta.

– Suhde velkaantumiseen ja veropolitiikkaan muuttui jo Antti Rinteen pääministerikaudella. Sote-uudistus on johtamassa julkiseen tuotantomonopoliin, kun yksityiset palvelun tuottajat jätetään sivurooliin.

Esimerkkejä Orpolla riitti. Kokoomus pienentäisi julkista sektoria.

– Ajattelemme yksilön ja markkinatalouden näkökulmasta, vasemmisto järjestelmän ja julkisen sektorin, Orpo vertasi.

– Ideologiset erot näkyvät myös siinä, ettei Marinin hallitus kykene tekemään välttämättömiä uudistuksia työmarkkinoille.

”Pysäytetään sote-uudistus”

Orpo toistaa maata kiertäessään ajatusta kuntavaaleista sote-uudistuksen kansanäänestyksenä. Kokoomus haluaisi pysäyttää koko uudistuksen. Mutta miten se käytännössä on enää mahdollista?

– Niin, että kansa lähettää vaaleissa vahvan viestin hallitukselle: suomalaiset eivät tätä halua. Sen pitäisi pakottaa hallitus avaamaan oikeasti keskustelun sote-uudistuksen heikkouksista.

Kokoomus esittää hallituksen mallin sijaan kuntien yhteistyölle perustuvaa mallia.

– Maakunnallinen ratkaisu ja leveämmät hartiat tarvitaan, se on selvä. Etsimme mallia, jossa esimerkiksi Raumalla olisi sanavaltaa vaikkapa sairaalansa asioista. Maakuntavaltuustossa valta keskittyy, eikä Rauma päätä mistään, Orpo sanoi.

Rauman seudulle tärkeille infrahankkeille Orpo lupasi tukensa.

– Kasitie on hoidettava yhdessä loppuun saakka. Sovittiin Matias Marttisen kanssa, että pistetään se kuntoon seuraavassa hallituksessa. Henkilöjunaliikenne saadaan myös palautettua Raumalle melko pienellä rahalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut