Kuntavaalikoneesta apua sopivan ehdokkaan löytämiseen

Raumalaiset saavat pohtia junayhteyttä ja maakunnan vaihtamista.

Äänestyskoppeihin jonotetaan taas vaalipäivänä 13.6. Sitä ennen sopivaa ehdokasta voi etsiä Länsi-Suomen kuntavaalikoneesta.

Kevään kuntavaalien vaalikone on avattu ja sinne pääsee sanomalehti Länsi-Suomen verkkosivuilta etusivun painikkeesta. Länsi-Suomi on vaalikoneessa yhteistyössä Yleisradion kanssa. Kyse on Ylen vaalikoneesta, johon Länsi-Suomi on saanut mukaan omia kysymyksiään.

Vaalikone auttaa tutustumaan kuntavaalien ehdokkaisiin. Kun vaalikoneen käyttäjä vastaa väitteisiin, vaalikone kertoo, keiden ehdokkaiden näkemykset ovat lähinnä omia.

Vaalikoneessa kysytään muun muassa ilmastoon ja ympäristöön, terveyteen, rahaan, koulutukseen, maahanmuuttoon, vapaa-aikaan ja liikenteeseen liittyviä kysymyksiä.

Kasvisruokaa ja maksutonta ehkäisyä

Vaalikoneen kysymykset ovat väittämiä, joiden kanssa vastaaja voi olla täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä.

Kysymyksen pääsee myös ohittamaan, jolloin se ei tule mukaan vastaajan ehdokasvertailuun.

Kaikille vastaajille suunnatuissa väittämissä pääsee ottamaan kantaa esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivään, alle 25-vuotiaiden maksuttomaan ehkäisyyn ja lasten kotihoidon kuntalisään.

Rauman junayhteyden kulupuoli esille

Lisäksi on eri kunnille räätälöityjä väittämiä. Rauman osalta väittämät käsittelevät esimerkiksi kaupungin osallistumista Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunayhteyden avaamiseen sekä maakunnan vaihtamista Varsinais-Suomeen.

Myös luonnon sekä sataman ja teollisuuden välistä suhdetta pääsee ruotimaan.

Ympäristöaihe on tarjolla myös eurajokelaisille väittämän muodossa, jonka mukaan Eurajoen kunnan päättäjät ovat vähätelleet ydinvoiman aiheuttamia turvallisuusriskejä.

Länsi-Suomen ohella muista medioista ovat Ylen kanssa vaalikoneyhteistyössä MTV, Apu, Hufvudstadsbladet, Maaseudun Tulevaisuus, Kainuun Sanomat ja Kuntalehti.

Voit siirtyä vaalikoneeseen tästä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut