Kuolleen Vili-ponin tapaus herättää keskustelua eläinlääkäripäivystyksen resurssien riittävyydestä

Rauman alueella eläinlääkäripäivistys on pystytty hoitamaan pienillä resursseilla mallikkaasti.

Luvialaisen Vili-ponin tapaus on kuohuttanut noin viikon ajan sosiaalisessa mediassa.Ponillaan ähkyä epäillyt kasvattaja ei saanut apua rakkaalle eläimelleen Porin päivystävältä eläinlääkäriltä, suureläinpäivystäjältä eikä kolmelta yksityiseltä eläinlääkäriltä.

Monen epäonnisen soittoyrityksen ja rankan kuljetuksen jälkeen poni jouduttiin lopettamaan myöhemmin samana päivänä Helsingin Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa, jossa eläimen tilan katsottiin edenneen jo toivottomaksi.

Poninsa menetyksestä järkyttynyt perhe vei tapauksen poliisin ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston tutkittavaksi 20. huhtikuuta.

Luvia kuten koko muu Eurajoki kuuluu Porin kaupungin eläinlääkäripäivystysalueeseen. Porin kaupungin eläinlääkintäyksikön päällikkö Elina Sipilä myöntää, että kyseisessä tapauksessa eläinlääkärin olisi pitänyt saapua paikalle.

– Ei silloin voi kieltäytyä. Ähky on sellainen asia, että se täytyy päivystysaikaan hoitaa. Poni on kuollut, joten tilanne on ollut vakava. Se olisi pitänyt hoitaa päivystysaikana.

Hän kuitenkin jatkaa, että Luvian-tapauksesta ei ole hänelle jätetty reklamaatiota. Hänen mukaansa yhteydenotto olisi tärkeää, jotta mahdollisia ongelmakohtia voitaisiin päivystyksessä parantaa.

– Sitten pystyy selvittämään, mistä asiat johtuvat. Onko ollut tekninen vika tai jokin muu. Se on yksi monista vaihtoehtoista, että eläinlääkäri on jostain syystä kieltäytynyt, Sipilä selventää.

Paikalle pitäisi päästä

Luvialaisponin tapaus on kerännyt Facebookissa noin 150 jakoa ja myös saman verran kommentteja, joissa on kymmeniä vastaavia kertomuksia siitä, että eläinlääkäriä ei ole saatu paikalle hoitamaan eläintä.

Mutta voiko eläinlääkäri kieltäytyä työtehtävästä?

Lounais-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sanna-Maaria Virtanen kertoo, että eläinlääkärin ammattitaitoa on arvioida tilanne ja antaa diagnoosi, mikä hänen mukaansa yleensä vaatii paikan päällä tehdyn tutkimuksen.

– Puhelimessa tilanteen arviointi on erittäin haastavaa. Päivystävän eläinlääkärin tehtävä on hoitaa akuutit potilaat arvioimassaan kiireellisyysjärjestyksessä päivystysaikana ja lisäksi tarvittaessa lopettaa tai lähettää eläin jatkohoitoon. Haasteelliseksi tilanteen tekee se, että päivystävällä eläinlääkärillä saattaa olla hoidettavanaan niin suur- kuin pieneläimiä, mutta myös akuutteja eläinsuojeluasioita kuin myös lakisääteisiä eläintautiasioita, Virtanen sanoo.

Jos päivystäjää ei saada hoitamaan selkeästi sairasta ja apua tarvitsevaa eläintä, Virtanen suosittelee ottaa yhteyttä ensisijaisesti päivystysalueen järjestelyistä vastaavaan tahoon tai aluehallintovirastoon.

Eläinlääkäreistä on pulaa

Kunnan velvollisuus on eläinlääkintähuoltolain mukaisesti järjestää alueellaan päivystys. Päivystys hoidetaan pääasiassa seutukunnan kokoisella, maksimissaan maakunnan kokoisella alueella.

Virtanen myöntää, että joillakin päivystysalueilla on paljon parantamisen varaa. Hänen mukaansa yksi iso syy on resurssipula.

– Viransijaisuuksiin ja jopa virkoihin on ollut viime aikoina vaikea tai hyvin vaikea saada työntekijöitä. Sijaispula koskee tällä hetkellä koko eläinlääkinnän kenttää, avin Virtanen toteaa.

Viime vuosina puhetta on paljon herättänyt eläinlääkäreiden jaksaminen. Työtä on liikaa ja työpäivät sekä päivystykset ovat pitkiä. Myös lemmikinomistajien tunnelataukset kuormittavat, minkä lisäksi sosiaalisen median mustamaalauskampanjat ja maalittaminen ovat muutenkin lisääntyneet.

Resurssipulasta puhuu myös Porin eläinlääkintäyksikön päällikkö Sipilä.

Porin alueella on jo muutaman vuoden haluttu ulkoistaa pieneläinpäivystys, sillä Sipilän mukaan isoissa kaupungeissa nykyinen järjestelmä ei ole enää toimiva.

Hän toivoo, että kilpailutukseen päästäisiin mahdollisimman nopeasti, sillä muutostilanteen vuoksi eläinlääkärin virkoja on jätetty Porissa täyttämättä.

– Meillä on sama ongelma kuin Suomen monissa kunnissa, että eläinlääkäripäivystys sitoo hirveästi henkilökuntaa.

Eläinlääkäreillä ei voi teettää ihan kaikkea työtä, kun he tekevät päivätyötäkin. Oikeastaan joka paikassa pääkaupunkiseudun ulkopuolella on pulaa praktiikkaeläinlääkäreistä, Sipilä sanoo.

Kapasiteetti riittää

Rauma kuuluu puolestaan Etelä-Satakunnan päivystyspiiriin, jossa toimii kuusi eläinlääkäriä yhteensä viidellä eri paikkakunnalla. Piirin alueen kunnissa eli Raumalla, Eurassa, Säkylässä, Kokemäellä ja Huittisissa hoidettiin viime vuonna päivystysaikana kaikkiaan 520 pieneläinpotilasta ja 62 suureläintapausta.

Päivästä riippuen alueen päivystys voi olla millä tahansa alueen kunnista. Sen lisäksi eläinlääkäri voi olla oman lemminkin hädän sattuessa hoitamassa tuotantoeläintä esimerkiksi Säkylässä.

– Välillä päivystysaikaan lääkäriä voi joutua odottamaan, mutta ei mitään sellaista viestiä ole tullut, ettei meidän kapasiteettimme riittäisi hoitamaan päivystysajan eläimiä, Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala kertoo.

– Vaikka olisi kuinka rauhallinen päivystyspiiri tahansa, niin aina voi osua kaksi tai useampi kiireellistä hoitoa vaativaa tapausta samaan aikaan. Mutta sen varalta ei voi koskaan palvelua mitoittaa, niin harvoin sellaisia hetkiä on.

Laitalan lisäksi myös Rauman alueen eläinlääkärihenkilökunta kokee, että päivystys on toimiva ja henkilöstöä on riittävästi.Laitala haluaa muistuttaa, että alueen kuntien eläinlääkärivastaanotoilla pystytään antamaan ensiapu, arvio tilanteesta sekä perushoito. Alueella esimerkiksi ei ole yhdelläkään vastaanotolla röntgenlaitteita.

– Se kannattaa tiedostaa, että eläinlääkäri päivystää pääsääntöisesti yksin, eikä hänellä ole lakisääteistä lepoaikaa. Sen vuoksi kannattaa harkita tarkoin, onko oman eläimen kohdalla oikeasti tarve päivystykselle, vai voiko tapaus odottaa aamuun. Eläinlääkärit saa parhaiten kiinni soittoaikana kello 8–9.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut