Kutsunnat alkavat ensi viikolla

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat alkavat perjantaina 15. elokuuta. Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1996 syntynyttä ikäluokkaa - yhteensä noin 32 400 henkilöä. Erillisiä kutsuntatilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea 525 yhteensä 253 paikkakunnalla. Kutsunnat päättyvät 15. joulukuuta.

Kutsunnanalaisia ovat kaikki miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät tänä vuonna 18 vuotta. Kutsunnanalaisia ovat myös ne 19–29-vuotiaat, jotka eivät ole aikaisemmin kutsuntavelvollisuuttaan hoitaneet tai jotka on määrätty aikaisempien vuosien kutsunnoilla uudelleen tarkastettavaksi.

Kutsunnat toteuttaa maavoimien 19 aluetoimistoa. Aluetoimistokohtaiset kutsuntakuulutukset ovat nähtävissä puolustusvoimien verkkosivuilla osoitteessa www.puolustusvoimat.fi.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Kutsunnanalaisten on mahdollista päästä palvelukseen kutsuntoja seuraavien kolmen vuoden eli vuosien 2015, 2016 ja 2017 tammikuun tai heinäkuun saapumiseriin.

Palvelusajan pituus ja tehtävä, johon asevelvollinen koulutetaan, päätetään vasta joukko-osastossa, ei kutsunnoissa.

Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös erikoisjoukoissa tai -aloilla. Niihin ei määrätä suoraan kutsunnoista, vaan jokaisen on hakeuduttava niihin itse. Lisätietoa hakeutumisesta, pääsyvaatimuksista ja -kokeista annetaan kutsunnoissa sekä puolustusvoimien verkkosivuilla.

Kutsunnanalainen saa esittää kutsunnoissa omat palveluksen aloittamisaika- ja paikkatoiveensa kutsuntalautakunnalle henkilökohtaisesti, mikä takaa sen, että jokaisen toivomukset voidaan ottaa huomioon mahdollisimman hyvin.