Kuuskajaskarin mökkikylä sai tyrmäyksen museoviranomaiselta

Linnakesaarella on liian vähän majoituskapasiteettia eikä sitä kovin nopeasti kyetä lisäämään.

Linnakesaari Kuuskajaskariin suunniteltu mökkikylä ei toteudu ainakaan matkailuyrittäjä Teemu Knuutilan aikomassa muodossa. Syynä on, ettei suunnitelma ole saanut vastakaikua Satakunnan Museolta. Museoviranomaisen puoltoa tarvitaan, jotta hankkeelle voi saada rakennusluvan.

Knuutila toteaa olevansa hyvin turhautunut tilanteeseen. Hänellä oli suunnitelmana kohentaa saareen puutteellista majoituskapasiteettia kerralla ja pystyttää kymmenen kappaletta 6 henkilön hirsimökkejä.

– Taas kerran mökkikylähanke viivästyy. Kahdeksan vuotta on kulunut, mutta nyt alan olemaan kyllästynyt. Asemakaava on niin tiukka, että vaikka piirustuksia muutettiin, se ei käynyt. Majoitustilasta on Kuuskajaskarissa huutava pula, Knuutila sanoo.

Rivitalojen paikalle

Nyt hanke on pysähtynyt eikä etene ainakaan Knuutilan toivomassa aikataulussa. Toiveena oli ollut, että mökkikokonaisuus olisi ollut käytössä jo ensi vuoden kesäksi.

Esteeksi suunnitelmalle tulivat tuoreen, vuonna 2018 valmistuneen asemakaavan määräykset, joita museoviranomainen ei katso hirsimökkien täyttävän. Määräyksissä puhutaan moderneista, pelkistetyistä ja ulokkeettomista uudisrakennuksista.

Mökkien tieltä piti purkaa saaren kolme rivitaloa pois ja hyödyntää niiden perustuksia sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymiä.

Rivitaloista yksi on jo nyt kuntonsa vuoksi pois käytöstä. Kahdessa muussa on yhteensä 8 huoneistoa.

Elinkaari päättymässä

Rivitalot ovat Knuutilan mukaan jo käyttöikänsä päässä eikä niitä ainakaan enää kannata lähteä korjaamaan. Myöskään suuri tiilikasarmi ei ole majoituspaikkana vetovoimainen, mutta kelpaa lasersodan areenaksi hyvin.

– Kuuskajaskarissa on liikaa jääty tuijottamaan tiilikasarmia ja kaikki kehitysideat ovat tyssänneet siihen. Saari on hieno, siellä on kansallispuisto ja kävijöitä olisi, mutta emme voi heitä majoittaa. Tämän päivän ihmiselle ei voi antaa peittoa ja tyynyä ja laittaa häntä perunakellariin, Knuutila toteaa.

Itse Knuutila olisi ollut valmis rahoittamaan mökkikylän budjetista noin puolet. Toiselle puoliskolle olisi tarkoitus hakea ainakin EU-rahaa ja kaupunki saaren omistajana rahoittaisi oman osuutensa.

– Sopimuksemme edellyttää yrityksen tuottamaan laadukkaita matkailu-, ravitsemus- ja majoituspalveluita. Jälkimmäistä emme kykene toteuttamaan nykyisessä tilanteessa.

Mökin etsintä jatkuu

Rauman tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula vahvistaa, että Satakunnan Museon lausunto yrittäjä Knuutilan suunnitelmasta oli kielteinen eikä kelpaa sellaisenaan.

– Lausunnon mukaan hanke ei noudata asemakaavaa, joten he eivät puolla rakennusluvan antamista nyt suunnitelluille mökeille. Työtä jatketaan täällä tilapalveluissa eli lähdetään selvittämään, minkälaiset mökit sinne olisi mahdollista rakentaa. Ehkä hieman korkeatasoisempaa ratkaisua halutaan Satakunnan Museon puolelta.

Markkinoilla on Kumpulan mukaan tarjolla eri pakettivalmistajien muitakin mökkivaihtoehtoja kuin nyt tyrmätyksi tullut vaihtoehto.

– Ei tämä tähän tyssää. Kaavamääräykset ovat aika tiukat ja hiukan ne sitovat suunnittelussa käsiä mutta eivät ne niin mahdottomia ole, etteikö sinne saataisi mökkejä. Pallo on nyt täällä tilapalveluissa ja seuraavaksi selvitetään mökkityyppiä, mitä museoviranomainen voisi puoltaa.

Ensi kesänä mökkikylää ei kuitenkaan näillä näkymin nähdä. Mökkien toteuttamismuodon ohella avoimena on rahoitus, ja hankkeen on edettävä vielä kaupungin päätöksenteon kautta voidakseen toteutua.

Kylmäpihlajan saunarakennus kohta valmis käyttöön

Majakkasaari Kylmäpihlajaan on viimein valmistumassa sauna- ja huoltorakennus. Se voidaan Teemu Knuutilan mukaan ottaa todennäköisesti käyttöön ensi viikolla. Knuutila toimii matkailuyrittäjänä myös Kylmäpihlajassa.

Saunarakennuksen valmistuminen viivästyi, koska kaupunki joutui purkamaan sopimuksen aiemman urakoitsijan kanssa. Nyt jäljellä on enää ilmanvaihtoon liittyvää hienosäätöä ennen kuin sauna voidaan avata.

Yleisökäyttöön ei sauna vielä ainakaan tänä kesänä tule koronavirusepidemian vuoksi. Sen sijaan sitä voi vuokrata yksityiskäyttöön, jolloin tilat voidaan siivota eri käyttäjäryhmien välissä. Knuutilan mukaan myöhemmässä vaiheessa koronan mentyä ohi tulossa ovat myös yleiset miesten ja naisten saunavuorot.

Uudessa saunarakennuksessa on myös 2 yleisöwc:tä. Ne kohentavat majakkasaaren käymäläkapasiteettia sekä vähentävät oleellisesti kuormitusta majakkarakennuksen vessoissa.

Myös Kylmäpihlajassa voi majoittua. Majakan torniosassa on yhteensä 15 kahden hengen huonetta. Kyse on kuitenkin profiililtaan täysin toisenlaisesta kohteesta kuin Kuuskajaskari.

– Kylmäpihlaja on sellainen uniikki, kerran elämässä -kohde. Kuuskajaskari on luonto- ja perhekohde, ja siellä olin kaavaillut myös hintatasoa sen mukaiseksi, Knuutila toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut