Kuusniemi: Oras aidosti Euroopan ykkösketjuun

Oraksen konsernijohtaja Pekka Kuusniemellä oli hymy herkässä Helsingin pörssitalolla. Hän pääsi kertomaan medialle jättiuutisen. Sellaisesta kiistatta onkin kyse –ainakin raumalaisittain – kun Oras ostaa itsensä kokoisen saksalaiskilpailijansa.

- Siirrymme nyt aidosti Euroopan ykkösketjuun. Liikevaihtomme tuplaantuu 260 miljoonaan euroon, sanoi Kuusniemi.

Oras on markkinajohtaja Pohjoismaissa, ostettu hanafirma Hansa Saksan markkinoilla kakkonen ja Itävallassa ykkönen. Yhdessä niistä syntyy Oras Group, jonka pääpaikkana säilyy Rauma.

- Suoria henkilövaikutuksia kaupalla ei ole Rauman tehtaalle, mutta tarkoitus on kasvattaa myyntiä, mikä vahvistaa Rauman asemaa entisestään. Älyhanat tehdään jatkossakin Raumalla, Kuusniemi kertoi.

Oras työllistää noin 800 henkilöä ja Hansa 600. Karsintaa ei liene luvassa, koska Hansan kolme vuotta omistanut pääomasijoittaja teki jo tehostamistoimet.

Oraksella on tehtaat Raumalla ja Puolassa, Hansalla taas Saksassa ja Tsekissä. Oraksen hallituksen puheenjohtaja Jari Paasikiven mielestä on suoranainen ihme, ettei kilpailijoilla ole päällekkäisyyttä juuri lainkaan.

- Harvoin on tällaista yrityskauppaa, jossa on vain voittajia. Voimme kehittää jotain todella hienoa. Tietysti kaupassa on aina riskinsä, mutta aiomme tehdä oikeita linjauksia, sanoi Paasikivi.