Kuva havainnollistaa, miten paljon aikaisemmin heijastimen käyttäjä pimeydessä havaitaan

Heijastinpäivää vietetään tulevana lauantaina. Arkistokuva: Esa Urhonen

Liikenneturva testasi viime syksyn pimeillä keleillä, miten heijastimella varustettu ja ilman heijastinta kulkeva kävelijä näkyy kauko- ja lähivaloilla valaisemattomalla alueella. Lähivaloilla heijastimen kanssa kulkeva havaittiin noin seitsemän kertaa niin kauk

- Tulokset puhuvat selvää kieltä siitä, miten heijastin auttaa havainnoinnissa. Siinä missä heijastimeton havaitaan noin 50 metrin päästä, heijastin voi kertoa vastaantulijasta jo 350 metrin päästä, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen kuvailee tiedotteessa.

Heijastavan pinnan laajuudesta johtuen heijastinliivien näkyvyys oli ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna.

- Ei tarvitse olla edes pilkkopimeää, jo hämärä haastaa kävelijöiden havaitsemista. Taajaman katu- ja mainosvalotkin pikemminkin vain vaikeuttavat havainnointia. Heijastin on simppeli, mutta tehokas konsti lisätä havaittavuutta ja auttaa kanssakulkijaa huomaamaan sinut ajoissa, Loikkanen toteaa.

Liikenneturva kampanjoi vuosittain kannustaakseen ihmisiä heijastimen käyttöön. Valtakunnallisen heijastinpäivän 1.10. ympärille keskittyvä kampanja muistuttaa, että viimeistään nyt syksyn saavuttua on aika ottaa heijastimet käyttöön.