Kuva Uudenkaupungin pallokenttäpahoinpitelystä tarkentui: taustalla rasistista huutelua, 14-vuotias löi 13-vuotiasta

Suomea murtaen puhuville lapsille on huudettu asiattomuuksia. Tilanteen kärjistyminen johti lopulta lyömiseen.

Poliisi on tutkinut Hakametsän koulun pihalla Uudessakaupungissa pyhäinpäivän iltana sattunutta pahoinpitelyä.

Tutkinnassa on selvinnyt, että kentällä koripalloilemassa ja leikkimässä ollut lapsiporukka on joutunut rasistisen huutelun kohteeksi. Suomea murtaen puhuneista viidestä ulkomaalaistaustaisesta lapsesta kaksi oli alle kouluikäisiä (5- ja 6-vuotiaat) ja kolme kouluikäisiä (9, 11- ja 14-vuotiaat).

Paikalla oli ollut useita muita uusikaupunkilaislapsia, joista jotkut olivat huutaneet ja elein osoittaneet toisille lapsille poliisin mukaan "vierasmaalaisuuteen liittyviä epäasiallisia asioita". Lapsista 9-vuotiaaseen on väitetty myös kohdistuneen lievää väkivaltaa.

Tilanne oli kärjistynyt lopulta siihen pisteeseen, että viiden lapsen joukkiosta 14-vuotias oli lyönyt yhtä huudelleista lapsista, joka oli 13-vuotias. Lyönnistä aiheutui lieviä vammoja.

Uudenkaupungin poliisiaseman komisario Kirsi Koskinen kertoo Länsi-Suomelle, että tutkinnassa auttoivat lukuisat silminnäkijävihjeet. Tapahtumapaikalta oli saatu myös videomateriaalia.

– Ihmiset sitten tunnistivat, kenestä on ollut kyse. Pienellä paikkakunnalla tiedettiin, mistä ja kenestä puhutaan, Koskinen sanoo.

Poliisille tehdyssä ilmoituksessa ja poliisille paikan päällä annetut ensitiedot ovat Koskisen mukaan olleet osittain virheellisiä.

– Ihan ei ole kerrottu, miten asiat ovat oikeasti tapahtuneet. Poistumissuunnistakin on ollut hieman väärää tietoa, Koskinen sanoo.

Koska kaikki asiaan liittyvät osapuolet ovat alle 15-vuotiaita, kenellekään ei ole rikosoikeudellista vastuuta ja tutkinta on poliisin osalta ohi.

Lasten välienselvittelyjen päätyminen poliisin tutkittaviksi on Koskisen mukaan "vähän kaksipiippuinen asia".

– Jos mietitään sitä, millaista touhu on ollut silloin kun me olemme olleet lapsia, niin eihän poliisia ole tällaisilla asioilla vaivattu. Kynnys ottaa yhteyttä poliisiin tällaisissa lasten asioissa on ehkä laskenut, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan olisi tärkeää, että kouluissa ja päiväkodeissa kävisi myös muita viranomaisia kuin poliiseja puhumassa esimerkiksi kiusaamisesta ja ihmisten erilaisuudesta.

– Meidän ei ole edes mahdollista ottaa sitä tehtäväkenttää kokonaan itsellemme.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut