Kuvanostalgiaa viideltä vuosikymmeneltä – Teresia ja Rafael Lönnström olivat innokkaita matkailijoita

Teresia Lönnström Odensessa.
Teresia Lönnström Odensessa. Kuva: Maarit Anttila

Teresia ja Rafael Lönnström olivat innokkaita matkailijoita jo 1900-luvun alkupuolella, jolloin ulkomaanmatkailu oli mahdollista vain harvoille. Lönnströmin kotimuseon uusi näyttely esittelee pariskunnan yhteisiä sekä Teresian matkakuvia viideltä vuosikymmeneltä, 1920-luvulta 1970-luvulle.

Osa matkakuvista on otettu pariskunnan yhteisiltä liikematkoilta. Tuohon aikaan matkat tehtiin yleensä laivalla, junalla tai yksityisautolla. Matkakohteina olivat Euroopan kulttuuri- ja luontokohteet.

Lentomatkailu yleistyi 1950-luvun lopulla ja seuraavina vuosikymmeninä lennettiin paitsi Euroopan kaupunkeihin, myös uusiin aurinkolomakohteisiin Välimerelle. Rafael Lönnström kuoli 1943 ja sen jälkeen Teresian matkaseurana olivat ystävät ja hänen sisarentyttärensä Else Bech. Else oli kiinnostunut valokuvaamisesta ja on museon mukaan todennäköisesti kuvannut useita näyttelyn kuvista.

– Vanhoissa matkakuvissa viehättää aitous. Entisaikaan kameran filmille mahtui kuvia vain rajallinen määrä ja kuvaa ei nykyiseen tapaan voinut helposti muokata jälkikäteen. Kuvauskohteet ovat usein nykyihmiselle tuttuja, mutta ajan saatossa muuttuneet. Esimerkiksi Välimerellä turismin kasvu on muuttanut kohteita varsinkin 1960-luvun jälkeen, näyttelyn koonnut amanuenssi Raija Heikola kertoo.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström (1895–1986) johti raumalaista Lönnströmin metalliteollisuusyritystä 1944–1973. Liikematkojen lisäksi hän teki vapaa-aikanaan lukuisia ulkomaanmatkoja yhdessä sisarentytär Else Bechin kanssa useisiin Euroopan maihin, kaukaisimpina kohteina Kanariansaaret ja Madeira.

Teresia matkoilla – matkakuvia viideltä vuosikymmeneltä -näyttelyn ulkoasun on suunnitellut graafikko Jari Nieminen. Näyttely avautuu 8.5.