Kuvitustaide esillä pääkirjastossa – Sanna Peliccioni ja Hannamari Ruohonen ovat pitkän linjan kuvantekijöitä

Sanna Pelliccioni kuvittama Suomen supernaisia kasvaa: seuraava kirja kertoo Tove Janssonista.

Sanna Peliccionin ja Hannamari Ruohosen kirjankuvituksiin voi tutustua Rauman pääkirjaston aulassa.

Väinö Riikkilä Seuran kuvittajille suunnatulla Adventure-palkinnolla 2019 ja 2021 palkittujen Sanna Pelliccionin ja Hannamari Ruohosen yhteisnäyttely Ihanaa arkea avautui maanantaina pääkirjastossa.

Kumpikin on tehnyt pitkän uran kuvittajana. Pelliccioni kertoi avajaisyleisönä olleille koululaisille, että kuvakirjoja, joista löytyy hänen kuvituksiaan on jo peräti 60.

Supernaiset-sarja kasvaa

Pelliccionin tuotannosta löytyy kuvituksia kaikenikäisille lukijoille, myös aikuisille.

– Suomessa aikuiset eivät juuri lue kuvakirjoja, kun esimerkiksi Italiassa, jossa käyn paljon, aikuisten kuvakirjoille on kirjastossa oma osasto.

Pelliccioni on kuvittajana Suomen supernaisia -kuvakirjasarjassa, jonka lukijakunnassa on sekä lapsia että aikuisia. Kirjasarjassa on ilmestynyt viisi osaa ja kuudes on parhaillaan tekeillä. Se kertoo Tove Janssonista.

Pelliccioni tekee kirjasarjaa Leena Virtasen kanssa ja kertoo, että tällä hetkellä on menossa materiaalin keruu. Kirjan on tarkoitus ilmestyä ensi syksynä.

– Meillä on pitkä lista sarjaan sopivista naisista ja olemme myös pohtineet sitä, että sarja voisi esitellä myös jonkun tavallisen naisen, jolla on ollut hieno elämä, mutta joka ei ole ollut julkisuuden valokeilassa.

Sarjan avasi Minna Canth – Uskomaton elämä ja vaikuttavat teot 2018. Sittemmin sarjassa ovat ilmestyneet muun muassa Fredrika Runeberg, Ellen Thesleff ja Larin Paraske.

Kuvakirjalla tasa-arvotyötä

Tunnetuista naisista kertovan kuvakirjasarjan julkaisua Pelliccioni pitää merkityksellisenä.

– Jos historian naisista ei kirjoiteta mitään, he eivät koskaan päädy kaanoniin. Tällä tavoin heidät löydetään uudelleen. Historianopetus on edelleen hyvin miehistä ja kaikki mikä edistää tasa-arvoa, on hyvä asia, kuvittaja muistuttaa.

Suomalaisia supernaisia -kuvakirjasarjan kaltaiset kirjat soveltuvat hänen mukaansa hyvin myös ikäihmisille ja erityisesti vanhusten hoitolaitoksiin luettaviksi.

– Ne eivät ole lasten kuvakirjoja, vaan tarjoavat lukijalle taiteellisen ja kirjallisen kokemuksen, Pelliccione sanoo.

Kirja voi toimia ilman tekstiäkin, pelkän kuvituksen varassa. Sanna Pelliccionin Meidän piti lähteä on hiljainen kirja, joka kertoo kuvin tarinan sodan jaloista Suomeen pakenevasta perheestä. Myös näyttelyn toinen kuvittaja, Hannamari Ruohonen on julkaissut omaa, sanatonta Eläinten kaupunki -kirjasarjaa.

Kuvittajana Ruohonen on tehnyt pitkään yhteistyötä euralaisen lastenkirjailija Aila Savisaaren kanssa, ja kuvittanut Savisaaren Niilo-kuvakirjoja.

Kuvitusnäyttely on esillä Rauman pääkirjaston aulassa. Raumalaiset opettajaopiskelijat ovat tehneet näyttelyyn sanataideharjoituksia kuvittajien teoksiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut