Kyl Raum o ain Raum – kotiseuturakkaus saa Jukka-Pekka Palviaisen sijoittamaan tarinansa Raumalle

Sastamalassa asuvan kirjailijan tuoreessa lastenkirjassa vilistetään Vanhan Rauman kaduilla.

Kirjailija Jukka-Pekka Palviaiselta ilmestyi juuri Raumalle sijoittuva lastenkirja. Hän on laskenut, että neljässä lasten- ja nuortenromaanissa ja seitsemässä aikuisten romaanissa ollaan Raumalla, hänen synnyinkaupungissaan.

Totuuden nimessä kaikki Sastamalassa asuvan Jukka-Pekka Palviaisen kirjat eivät sijoitu Raumalle. Se olisikin kova suoritus, sillä tuotteliaan tekijän tuotanto kattaa yli 30 kirjaa.

Palviainen on laskenut, että viidessä lasten- ja nuortenromaanissa ja seitsemässä aikuisten romaanissa kuitenkin ollaan Raumalla, hänen synnyinkaupungissaan.

Tuorein on vastikään ilmestynyt Jugi ja öinen viheltäjä. Lastenkirjasarjan kolmannessa osassa miljöönä on Vanha Rauma.

– Vanhassa Raumassa käydään kahvilan terassilla ja liikutaan tutuilla kadulla.

Sarjan kaksi edellistä kirjaa sijoittuu Rauman lähellä sijaitsevalle kuvitteelliselle majakkasaarelle. Niissä poiketaan myös varuskuntasaarelle, joka muistuttaa kovasti Kuuskajaskaria.

Muistojen Rauma

Palviaisen kirjojen Rauma on idyllinen pikkukaupunki, jossa viljellään satakuntalaista huumoria. Kirjailija sanoo pyrkivänsä suhteellisen realistiseen kuvaukseen kaupungista, jossa hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän myöntää, että tarinoissa on ripaus kotiseutuikävää.

– Ehkä kuitenkin se, että olen asunut pitkään muualla, tuo Rauma-suhteeseeni pientä ylimääräistä romantisointia, kirjailija arvelee.

– Oma henkilöhistoriani sijoittuu Raumalle, jossa on myös paljon sukulaisia ja ystäviä. Rauma on myös hyvänkokoinen, ei liian pieni, ja tarinat voi sijoittaa sinne uskottavasti.

Paikat hän sanoo yhä muistavansa hyvin ja aika vähän on ollut tarvetta käydä tarkistelemassa. Viime viikonlopun vierailulla hän tosin käväisi Meriristissä, seurakunnan toiminta- ja leirikeskuksessa. Sinne hänen oli tarkoitus sijoittaa rippikoulu toistaiseksi vielä kirjoittamattomasta dekkarista.

– Mutta sehän onkin remontissa. Ei sinne voi rippileiriä sijoittaa!

Rauma yhdessä vuorokaudessa

"Nopea käännös oikealle Moisionkadulle. Polvi koskettaa melkein asfalttia, kun hän kallistaa ajopeliään. Pelon keskellä hymyilyttää väkisin. Hän ei muistanut olevansa näin hyvä. Ennen alikulkusiltaa ei kannata kiihdyttää liikaa, sillä Valtteri aikoo koukata suoraan oikealle Nanun koulun pihalle."

Yllä oleva ote on vuonna 2018 ilmestyneestä Viritys-nuortenkirjasta, joka sijoittuu mopoikäisten nuorten maailmaan. Se on tarina pojasta, joka makaa mopo-onnettomuuden jälkeen sairaalassa ja tapaa siellä vaariaan katsomassa käyvän mielenkiintoisen tytön.

Uudessa Koko pitkä yö -nuorisoromaanissa ollaan jälleen Raumalla. Sen päähenkilö on 17-nuorukainen, joka ajelee tyttö kyydissään ympäri Raumaa. Kirja starttaa Kourujärveltä, käy Unajassa, Vanhalla hautausmaalla ja Pärskällä.

Tapahtumat sijoittuvat yhteen vuorokauteen. Se toi uuden haasteen kirjoittamisell.

– Koko kirjan kaari pitää kuvata lyhyessä ajassa.

Alkuvuodesta ilmestyvän romaanin kustantaa Palviaisen kollegan Päivi Lukkarilan Nokkahiiri-kustantamo.

Reinosta kaikki alkoi

Lasten- ja nuortenromaanien ohella merikaupunki on läsnä myös kirjailijan aikuisille suunnatussa tuotannossa. Vuonna 2017 ilmestyneessä Minä, eno ja Matti -kirjassa tehdään road trip, jonne lähdetään Raumalta ja palataan sinne. Kirja on itsenäinen jatko-osa Palviaisen 20 vuotta sitten ilmestyneelle Reino-esikoisromaanille.

Reino sijoittuu kokonaan Raumalle. Sen keskuspaikka on Savilanpuistossa sijaitseva eläinkauppa. Sen Palviainen muistaa.

– Ostin sieltä joskus akvaarioon kaloja.

Romaani Isä, poika ja Pyhäranta sen sijaan sijoittuu nimensä mukaisesti Rauman pieneen naapurikuntaan, mutta sieltäkin koukataan Raumalle

Palviainen on käyttänyt romaaneissaan myös Rauman murretta, mutta nykyään melko harkitusti. Muun muassa Hedelmäpelissä puhuttiin raumaa, kuten myös Harkinta-ajassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut