Raumalainen Janina on menettänyt uskonsa kauppakeskukseen ja tilaa vaatteensa lapsiperhearjessa netistä: "Pitäisi löytää oikeat liikkeet" – LS:n kysely paljastaa, että enemmistö haluaa keskuksen kaupunkiin yhä

Länsi-Suomen verkkokyselyyn saatiin yli 1500 vastausta. Entistä harvempi uskoo kauppakeskuksen tulemiseen, mutta enemmistö haluaa sellaisen kaupunkiin yhä.

| Päivitetty

Eevamaija Poutala ja Hali-koira olivat kävelyllä kauppakeskuksen tontilla maanantaina. Poutala arvioi, että kauppakeskusta on odotettu jo niin pitkään, että aika on ajanut sen ohi. Itse hän ei sitä enää odota. Kuva: Juha Sinisalo

Alle puolet Länsi-Suomen verkkokyselyyn vastanneista uskoo, että uusi Tarvontorin tontille suunniteltu kauppakeskus tulee Raumalla vielä jonain päivänä avautumaan.

Kyselyyn saatiin viikonlopun ja maanantain aikana jopa 1500 vastausta. Verkkosivuilla toteutettu kysely ei ole tieteellinen tutkimus, mutta antanee kuitenkin osviittaa Rauman kauppakeskusta koskevista mielialoista.

Lisäksi vastaajat antoivat kyselyyn runsaasti avoimia vastauksia, joista on nostettu muutamia sitaatteja pitkin tätä juttua.

Vastaava kysely on toteutettu myös vuosina 2015 ja 2021.

Suhtautuminen hankkeeseen on kyselyiden perusteella selvästi muuttunut vuosien varrella. Vielä kaksi vuotta sitten vastaajista 62 prosenttia uskoi kauppakeskuksen avautumiseen.

Nyt vastaava luku on 45 prosenttia.

Neljännes toivojistakaan ei usko toteutumiseen

"Pandemia ja verkkokauppa muuttivat asenteeni koko suunnitelmaa vastaan. Aika ajoi ohi. Nykyiset ovat nekin vaikeuksissa. Päivittäiskauppoja on riittävästi, ravintoloita menee vähän väliä nurin ja vaatteet ym. tilataan netistä.”

Kauppakeskushankkeen kannalta positiivista on, että yli puolet vastaajista on yhä sitä mieltä, että Rauma tarvitsee uuden kauppakeskuksen ja että sellainen olisi tervetullut.

Tulokset tarkoittavat sitä, että vastaajien joukossa on myös paljon ihmisiä, jotka toivovat kauppakeskusta kaupunkiin, mutta ovat päätyneet toteamaan, että sen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä.

Kauppakeskusta puoltavista vastaajista toteutumiseen epäuskoisesti suhtautuu jopa neljännes. Haastattelimme tällaisista vastaajista kaksi.

”Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus”

– Jos ajattelen asiaa yrittäjän näkökulmasta, en ihmettele yhtään, jos yrittäjien saaminen kauppakeskukseen on haastavaa. En minäkään haluaisi laittaa nimeäni mihinkään sopimukseen, jos en tietäisi, millainen kauppakeskus on tulossa ja mihin. Tai tuleeko koko keskusta, puuskahtaa Joonas Mustonen.

27-vuotias Mustonen on asunut ikänsä Raumalla ja kuvailee olevansa aina kaupungin kehittämisen puolella.

Hän on seurannut somekeskusteluja asiasta jo vuosia. Ehdotukset kauppakeskustontin hyödyntämisestä puistona tai parkkipaikkana ovat nekin hänelle varsin tuttuja.

”Kauppakeskuksia on Euroopan kaikkien vanhojen kaupunkien laitamilla. Pienet putiikit ja kauppakeskukset palvelevat toinen toisiaan. On ollut surullista seurata, miten lyhytnäköisiä ja ahdasmielisiä ovat kauppakeskuksen vastustajat olleet.”

– Kyllä puistoa ja parkkipaikkaa on tässä kylässä jo ihan tarpeeksi. Kivaa olisi saada kaupunkiin tuollainen yhtenäinen liikekeskus, jossa pääsisi monenlaisiin kauppoihin saman katon alla, Mustonen toteaa.

Kauppakeskukseen uskominen on hänestä kuitenkin vaikeaa.

– Ei tämä ole Raumalla ainoa asia, jonka suhteen vaikuttaa siltä, että hanke voisi hyvin toteutuakin, mutta sitten tulee mielipiteitä, valituksia ja ongelmia. Suunnittelu kestää jumalattoman kauan, eikä mikään ole niin varmaa kuin epävarmuus.

Lapsiperhearjessa vaikea shoppailla muualla

Samoilla linjoilla on raumalainen Janina Kääntee, 37.

– Kuinka kauan siitä onkaan, kun Tarvontorista alettiin puhua, että liikkeet lähtevät koska tähän tulee kauppakeskus? Aika kauan. Ja lehdessä on suunnitelmaa suunnitelman perään, ja koko ajan tulee jonkinlaisia esteitä. Vaikea siihen on uskoa, Kääntee sanoo.

”Koittakaa nyt per**le saada se kauppakeskus pystyyn. Täällä kestää aina kaikki rakentaminen. Ihmekään kun ihmiset haluaa muuttaa täältä pois.”

Nelivuotiaan lapsen äiti toteaa, että omat vaateostokset tulee tehtyä lähinnä netissä. Muualla sijaitsevien kauppakeskusten ketjuliikkeisiin ei lapsiperhearjessa niin vain lähdetä.

– Helpompi on vaan tilata netistä. Mutta aika vähän sitäkään tulee tehtyä, koska palauttamisen vaiva on sen verran iso. Ja jotkut tuotteet ovat sellaisia, että niitä on vain pakko päästä sovittamaan paikan päällä.

Laajempi valikoima saisi lähtemään liikkeelle

Kääntee ja Mustonen ovat samoilla linjoilla siitä, että isot ketjuvaateliikkeet olisivat tärkeitä tulokkaita kauppakeskukseen.

Kääntee mainitsee myös urheiluliikkeet, kuten XXL:n ja Stadiumin.

”Kauppakeskus vaatii kannattaakseen paljon eri liikkeissä asioivia asiakkaita. Riittääkö Raumalla riittävästi asiakaskuntaa esim. uusille ravintoloille, kaupoille ja kahviloille, kun nykyiselläänkin kaupungissa on vastaavia palveluita reilusti tarjolla ja kaikki eivät ole menestyneet toivotulla tavalla?”

Harmilloista näiden toiveiden kannalta on, että kauppakeskushanketta vetävästä Realesta on kommentoitu Länsi-Suomelle aiemmin, ettei keskukseen olisi tulossa vaatekauppoja. Tätä juttua varten Länsi-Suomi ei tavoittanut Realen edustajaa kommentoimaan kauppakeskuksen tilannetta.

– Potkurista nyt toki lopetti kaksi ketjuliikettä (Bikbok ja Cubus, toim. huom.). Menestyvätkö ketjuliikkeet täällä? Toisaalta niitä kyllä kaivataan. Pitäisi ehkä löytää oikeat liikkeet, jotka pystyisivät täälläkin pärjäämään, pohtii Janina Kääntee.

Samaan huomiota kiinnittää Joonas Mustonen. Hän toteaa, että ketjuliikkeitä pitäisi ehkä olla samassa paikassa useampi, jotta kaupoille tulisi lähdettyä.

– Siihenhän me raumalaiset olemme tottuneet, että lähdemme juuri tästä syystä Raision Myllyyn tai Porin Puuvillaan. Yksi tai kaksi kauppaa ei oikein riitä, vaan Raumallekin pitäisi saada vähän laajempi katras liikkeitä, Mustonen sanoo.

”Rauman pitää uudistua, jotta muuttotappio saadaan käännettyä voitoksi. Kauppakeskus voidaan toteuttaa myös Vanhaa Raumaa kunnioittaen ja huomioiden ja toinen toisiaan tukien!”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut