"Kyllähän Eurajoki sopii Rauman 'kylkeen' paljon paremmin" – hyvinvointialue päätti muuttaa perhekeskusten toiminta-alueita

Eurajoen lasten, nuorten ja perheiden palvelut siirtyvät osaksi Etelätuulen perhekeskusta, johon on vuoden ajan kuulunut vain Rauma.

Arkistokuvassa hyvinvointialuetta edeltäneeltä ajalta Anna Kuromaa oli vielä silloisen Nortamon perhekeskuksen päällikkö. Hyvinvointialueuudistuksen myötä perhekeskuksesta tuli Etelätuulen perhekeskus, jonne siirtyvät tulevan vuoden alusta Rauman lisäksi myös Eurajoen lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Anna Kuromaa toimii hyvinvointialueella nykyisin vastuualuejohtajana.

Satakunnan hyvinvointialue tiedotti torstaina Rauman seutua koskettavasta hallinnollisesta muutoksesta.

Eurajoen lasten, nuorten ja perheiden palvelut siirtyvät Etelätuulen perhekeskuksen alaisuuteen. Etelätuulen perhekeskukseen on tähän mennessä kuulunut vain Rauma.

Kolme muuta perhekeskusta ovat Suvituuli, Lounatuuli ja Pohjatuuli.

Nyt hyvinvointialue kertoo ensimmäisen toimintavuoden osoittaneen, että "nykyiset perhekeskusalueet eivät ole parhaat mahdolliset".

Eurajoki luontevampi "Rauman kyljessä"

Mistä on kyse, lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialueen peruspalvelujen vastuualuejohtaja Anna Kuromaa?

– Suvituulen aluehan on ollut maantieteellisesti aika laaja. Siihen ovat kuuluneet Eurajoen lisäksi Nakkila, Harjavalta, Kokemäki, Huittinen, Säkylä ja Eura. Jos ajatellaan ihan toiminnallisesti, kyllähän Eurajoki sopii tuohon Rauman "kylkeen" paljon paremmin, Kuromaa kuvailee.

Eurajokelaisten palveluvalikoima ei muutu. Perhekeskusmallin periaate on, että keskuksen alueella asiakkaan saatavilla ovat kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut.

– Hallinnollisesti muutos on se, että tietyt työntekijät siirtyvät Suvituulesta Etelätuulen perhekeskuksen alle. Heidän esihenkilönsä muuttuu, ja joillakin voi muuttua toimipistekin. Mutta esimerkiksi koulumaailmassa on muutenkin ihan normaalia, että lukukausittain ja vuosittain seurataan sitä, missä kuraattori- tai kouluterveydenhoitajaresurssia minkäkin verran tarvitaan, Kuromaa luonnehtii.

Päätös asiasta on voitu tehdä sisäisesti ilman tarvetta poliittiselle päätöksenteolle.

Kummassakin kunnassa kolme toimipaikkaa

Raumalla perhekeskus Etelätuulen toimipaikat sijaitsevat Nortamonkadulla entisessä Nortamon perhekeskuksessa, Steniuksenkadulla sekä Kanavakadulla.

Eurajoella taas on neuvolatoimipaikat Rantaperentiellä ja Luvian Kuivalahdentiellä, sosiaalipalveluiden toimipaikka taas Kalliotiellä.

Muutos on ollut perusteltu myös moniammatillisen yhteistyön näkökulmasta.

– Niin sanotussa perhekeskusverkostossa on mukana kyseisen alueen oleellisia toimijoita, esimerkiksi sivistystoimialalta, kolmannelta sektorilta, lastensuojelusta ja seurakunnasta. On järkevämpää, että Eurajoki on tässäkin verkostossa Rauman kanssa samassa.

Yhtenäistämisessä riittää tehtävää

Entä mitä muuta ensimmäinen vuosi hyvinvointialueella on opettanut?

Tekemistä ja opeteltavaa on riittänyt, Kuromaa myöntää. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen näkökulmasta asiat näyttävät kuitenkin hyvältä.

– Perhekeskuksia on Satakunnassa aiemmin ollut muutamia, mutta nyt mallia on laajennettu. Pidän ainoastaan hyvänä lähtökohtana, että peruspalvelut ovat perhekeskusten alla. Se on yhtenäistänyt palvelurakennetta, Kuromaa sanoo.

Perhekeskusmalli on Kuromaan mukaan tuonut palvelut myös syrjäisemmille seuduille helpommin saataville.

– Tokihan tekemistä vielä on, kun monta kuntaa on tuotu yhteen, ja kaikissa on ollut omat toimintatavat. Kun niitä yhtenäistetään, ei se ihan kädenkäänteessä käy. Mutta työ on hyvällä alulla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut