Kyllösen giljotiini uhkaa leikata kasitien korjausta

Liikenneministeri Merja Kyllösen (vas.) hanke lähes miljardin euron leikkaamisesta maakuntien merkittävistä tiehankkeista on saanut osakseen laajaa kummeksuntaa.

Ilta-Sanomien keskiviikkona julkisuuteen nostaman liikenneministeriön muistion mukaan kauan kunnostusta odottaneen valtatie 8:n osalta karsinta veisi 210 miljoonan euron kustannuksista 63–147 miljoonaa euroa.

Ministeriön leikkauslista käsittää ainakin kahdeksan merkittävää maakunnallista yhteyttä. Valtatie 8 on kohteista mittavin.

Vilkasliikenteisen mutta kapean ja ahtaan kasitien kunnostuksen puolesta voimakkaasti kampanjoineen Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja on uudesta käänteestä hämmästynyt.

– Tuntuu todella kummalliselta. Hankkeelle on 100 miljoonaa luvattu sekä kehysriihessä että liikennepoliittisessa selonteossa. Luotan kuitenkin liikennepoliittiseen ministerityöryhmään, jonka varapuheenjohtaja satakuntalainen viestintäministeri Krista Kiuru on. Kyllönen on tosin puheenjohtaja, tähdentää toimitusjohtaja Jaakko Hirvonsalo.

Hän muistuttaa, että valtatie 8:n saneerauksen kustannusten vertaaminen monen muun maakunnallisen hankkeen kustannuksiin tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Länsirannikon valtasuonen suunnittelun edetessä kustannuksia on jo rajusti karsittu. Nousivathan kulut alkuvaiheessa jo 500 miljoonaan euroon. Nyt ollaan 210 miljoonassa.