Kylpylähotelli yhä mukana Rauman kuvioissa

Fåfängasta tulee nähtäville luonnos, jossa niemi jää yhä rauhaan.

Kylpylähotellin rakennuspaikka merenrannassa on edelleen vahvasti mukana Rauman Fåfängan alueen suunnitelmissa. Paikka on pysynyt samana kuin vuosi sitten alustavasti esiteltiin.

Kylpylähotellin mahdollisuutta sovitellaan yhä Otanlahden pohjukkaan Otantien ja Suvitien risteyskohtaan niin, että Suvitien linjaus muuttuu.

Tie koukkaa uudessa suunnitelmassa urheilukeskuksen puolelta hotellirakennuksen jäädessä rannan puolelle. Rannan käyttö ei kuitenkaan esty.

Niemi saa olla

Fåfängan niemenkärki jätetään edelleen rauhaan näistä kuvioista eli sinne ei kylpylähotellia enää olla tuomassa.

Asia käy ilmi Fåfängan asemakaavamuutoksen luonnoksesta, jonka kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto on päättänyt asettaa nähtäville.

Kylpylähotellin lisäksi uusi asemakaava ei ole tuomassa muuta merkittävää lisärakentamista Fåfängaan. Pienehköissä määrin uutta rakentamista on osoitettu Merskan saunalle, merijakamolle ja maauimalan länsipuolelle.

Pääosin niemi jää entiselleen eli rakentamattomaksi virkistysalueeksi. Virkistys- ja urheilualuetta on Fåfängan kaavassa yhteensä 26 hehtaaria.

Reitti mahdollinen

Asemakaavassa on osoitettu koko niemen kiertävä ulkoilureitti, mikä on merkittävä osa alueen virkistyskäyttöä. Alueelle osoitetun ulkoilureitin tulee olla julkisessa käytössä, myös silloin kun se on osoitettu korttelialueelle ja sen tulee olla soveltuvin myös esteetön.

Lisäksi Museovirasto piti tärkeänä vedenalaisen kulttuuriperinnön selvityksen tekemistä, koska rakennemallissa on esitetty rakentamista vesialueelle.

Otanlahden uimarannan maauimalan edustalla sijaitsevalle alueelle saisi rakentaa uimalaitureita, hyppyrakennelmia sekä muita yleistä uimarantaa palvelevia rakenteita ja laitteita.

Fåfängan niemestä Merskan saunoilta löytyy niin ikään uusi laiturialueeksi varattava alueen osa. Sinne saisi sijoittaa laitureita, hyppyrakennelmia, saunoja sekä muita virkistystoimintaa palvelevia rakennuksia, rakenteita ja laitteita. Alueen kulttuurihistoria ja maisema-arvot tulee kuitenkin ottaa huomioon.

Niemi tyrmättiin

Uusi kylpylähotellin paikka Otanlahden puolella tuli esille viime kesänä, kun käynnissä oli nykyistä luonnosvaihetta edeltävä, astetta alustavampi vaihe.

Siinä esiteltiin rakennemalli, jossa kylpylähotelli sijoitetaan rannan tuntumaan pohjukan ja urheilukeskuksen välimaastoon. Uusi idea ei kohdannut samanlaista vastustusta kuin aiemmin suunniteltu sijainti Fåfängan niemenkärjessä.

Otanlahden pohjukan paikasta jätettiin rakennemallin yhteydessä vain neljä mielipidettä, joista ainoastaan yhdessä tyrmättiin myös uusi paikka. Toisin oli Fåfängan aiemman kaavoitusyrityksen aikaan. Tuolloin luonnoksista jätettiin 14 mielipidettä, joissa oli yhteensä mukana 147 allekirjoittajaa. Niemenkärjen kylpylähanke kariutui vuoden 2019 alussa.

Petäjäksen suunnalla kaava on jo valmis

Toinen merkittävä raumalainen merenranta-alue, Petäjäs, saa niin ikään uuden asemakaavan. Alueen kaavauudistus on huomattavasti pidemmällä kuin Fåfängan.

Petäjäksen uusi asemakaava on jo läpäissyt kaupunginhallituksen ja on enää kaupunginvaltuuston sinettiä vailla.

Petäjäksen uuden asemakaavan myötä huvilapalstat sijoittuvat jatkossa loma-asuntoalueelle eivätkä virkistysalueelle, kuten aikaisemmin. Lomarakennuspaikkoja on yhteensä 19 ja nykyisistä rakennuksista 24 osoitetaan asemakaavassa suojelluiksi. Suojelluissa rakennuksissa on sekä lomarakennuksia että talousrakennuksia tai saunoja.

Suurin osa Petäjäksestä, 36,6 hehtaaria, on lähivirkistysaluetta. Merkittävimmät luontoarvoalueet on osoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Aikaisemmin yhteisöjen virkistystarkoituksiin varatut lomarakennuspaikat osoitetaan myös tavallisiksi lomarakennuspaikoiksi. Tämä mahdollistaa alueen vuokrasopimusten tarkastelun uusista lähtökohdista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut