Suomessa raportoitiin 269 uutta koronatartuntaa, Raumalla yksi – Jyväskylässä joukkoaltistus hengellisessä tilaisuudessa

Suomessa on raportoitu 269 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 2 272 tartuntaa, mikä on 1 252 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 1 020 uutta tartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on viimeisen 14 vuorokauden ajalta Suomessa 39,6 tartuntatapausta 100 000:ta asukasta kohden. Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 11 849.

Raumalla on koko epidemian aikana todettu 31 varmistettua koronatartuntaa. Määrä kasvoi lauantaina yhdellä.

Laitilassa on todetty 18, Eurajoella 12 ja Uudessakaupungissa 10 tartuntaa. Muissa alueemme kunnissa tartunnat ovat jääneet alle viiteen.

Jyväskylässä on todettu eilisillan ja tämän aamun aikana 30 uutta koronatartuntaa, joiden taustalla on joukkoaltistuminen syyskuun lopulla järjestetyssä hengellisessä yksityistilaisuudessa. Asiasta tiedottaa Jyväskylän kaupunki.

Jo eilen kaupunki tiedotti, että Jyväskylässä kuluneella viikolla raportoidusta 13 tartunnasta suurin osa liittyy tavalla tai toisella kyseiseen tilaisuuteen.

– Tartuntamäärät tulevat vielä nousemaan, sillä kaikkien tilaisuuteen osallistuneiden tuloksia ei ole vielä saatu, tiedotteessa sanotaan.

Yksityistilaisuuteen osallistui lapsiperheitä ja nuoria eri puolilta Jyväskylää. Kaupunki kertoo, että tilaisuuteen osallistui yli 100 ihmistä.

Taustat selvisivät nopeasti

Kuluneella viikolla ilmenneiden yksittäisten tartuntojen myötä tehdyissä jäljitystöissä huomattiin nopeasti, että tartunnan saaneet olivat osallistuneet samaan tilaisuuteen. Terveydenhuolto päätti tämän jälkeen testata kaikki tilaisuuteen osallistuneet.

– Laaja testaus tehtiin torstaina ja perjantaina. Yksittäisiä tuloksia saatiin jo torstai-iltana, mutta perjantai-iltana alettiin nähdä tilanteen todellinen laajuus oireettomien tai hyvin vähäoireisten osallistujien osalta, Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo tiedotteessa.

Terveydenhuolto tekee jäljitystyötä eilen ilmenneiden tartuntojen osalta ja on yhteydessä altistuneisiin.

– Päivän aikana selviää, miten laajoja karanteeneja tartuntaryppäästä Jyväskylään aiheutuu, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Kaupunki tiedottaa päivän aikana karanteenitilanteesta. Käsmä arvioi kuitenkin, että kokonaistilanne on tällä hetkellä hallinnassa.

– Tällä hetkellä maskisuositus puree ja hallitsemattomia tartuntaketjuja ei Jyväskylässä ole, Käsmä sanoo tiedotteessa.