Kymmenien miljoonien investoinnit elinehto meriteollisuuspuistolle – telakan lohkohallin laajennusta suunnitellaan

Onhan 15 miljoonaa euroa yksittäisenä investointina massiivinen, sanoo Rauman Meriteollisuuskiinteistöjen toimitusjohtaja Timo Luukkonen.

| Päivitetty

Onhan se yksittäisenä investointina massiivinen, sanoo Rauman Meriteollisuuskiinteistöjen toimitusjohtaja Timo Luukkonen.

Hän puhuu noin 15 miljoonasta eurosta, jotka kiinteistöyhtiö aikoo käyttää telakan lohkotehtaan laajennukseen.

– S-hallin noin 4500 neliön laajennuksen suunnittelu on käynnissä. Tarkoitus on jättää rakennuslupahakemus tämän kuun aikana. Tavoitteena on remontin ja laajennuksen valmistuminen ensi vuoden syksyksi, aikatauluttaa Luukkonen.

Neljä sotalaivaa katseilta suojassa

Suurlohkohallista tulee tuplasti nykyisen kokoinen.

– Laajennus itsessään on iso, kun on kyse 30 metriä korkeasta hallista. Investointiin sisältyy myös nostureita ynnä muuta. Lisäksi pitää rakentaa pengerrystä, jotta lohkot ja laivat saadaan kulkemaan sisään ja ulos.

Rauma Marine Constructions aikoo rakentaa 2020-luvulla neljä korvettia suurlohkohallissa.

Koska kyse on sotalaivojen rakentamisesta ja aseistamisesta, tällainen työ halutaan tehdä katon alla – siis ulkopuolisten tarkkailijoiden katseilta ja lennokkikameroilta suojassa.

Miljoonarempat joka vuosi

Lohkotöitä on tiedossa runsaasti, sillä RMC:lle varmistui hiljattain kahden matkustaja-autolautan tilaukset.

Rauman kaupunki osti telakka-alueen viisi vuotta sitten 18 miljoonalla eurolla, kun korealainen STX sulki Rauman telakan.

– Viiden vuoden aikana tänne on laitettu yli 10 miljoonaa euroa. Noin miljoona vuosittain normaaliin remppaan ja kunnossapitoon sekä isompi satsaus Rolls-Roycen uusittuihin tiloihin, kertoo Luukkonen.

15 miljoonaa vain työluku

Nyt ajankohtainen 15 miljoonaa on Luukkosen mukaan vain työluku. Todellinen hinta selviää, kun urakkatarjoukset saadaan.

– Meriteollisuuspuiston ja täällä toimivien yritysten elinehto kuitenkin on, että paikat ovat kunnossa, sanoo Luukkonen.

Hän luottaa siihen, että investointi tuottaa itsensä takaisin.

– Malli on sama kuin Rolls-Roycen kanssa: vuokralainen eli lohkohallien tapauksessa RMC maksaa investoinnin sijoitusvastikkeena kiinteistöyhtiölle, kertaa Luukkonen.

Nyt veronmaksajien pitää vain toivoa, että meriteollisuuspuiston yrityksillä menee hyvin.

No, sitä me toivomme muutenkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut