Kysyimme joulurauhan julistuksen alla torille kerääntyneiltä raumalaisilta, mikä on joulussa tärkeintä – kaksi eri perheiden lasta antoi tismalleen saman vastauksen

Joulurauhan julistus kuuluu monen raumalaisperheen jouluperinteisiin. Jututimme kaksi perhettä raatihuoneen edustalla ennen julistusta.

| Päivitetty

Väkeä oli kerääntynyt Rauman Vanhan Raatihuoneen edustalle jo hyvissä ajoin puoli kahdentoista aikaan jouluaattona. Joulurauha julistettiin tasan kello kaksitoista, ja tilaisuus alkoi musiikilla jo kymmentä vaille.

Katso video: Näin kaupunginjohtaja Esko Poikela julisti Raumalle joulurauhan ja kauppatorillinen väkeä kajautti Maamme-laulun

Mikko ja Outi Jouppi ja heidän tyttärensä Sanni olivat kutsuneet Nakkilasta kotoisin olevan Outin vanhemmat Tauno ja Mirja Vihermäen Raumalle joulua viettämään. Tauno ja Mirjakin voivat jo sanoa olevansa Rauman joulurauhan julistuksen konkareita: Taunon mukaan paikalla oltiin jo toista tai ehkä kolmattakin kertaa.

– Kyllä tämä kuuluu perinteisiin silloin, kun Raumalla ollaan. Tästä mennään meille syömään, ja Mikon pikkuvelikin liittyy vielä Helsingistä joukkoon, kertoi Outi Jouppi.

Kysyimme viisikolta, mikä on joulussa tärkeintä. Aikuiset hiljenivät hetkeksi, mutta perheen tytär Sanni täräytti vastauksen liikoja miettimättä:

– Perhe!

Isä Mikko säesti vieressä.

– Joulu on ennen kaikkea rauhallista ajanviettoa perheen kanssa. Kotona on kaikki valmista, ruokia vähän laitetaan ja lämmitellään ja sitten päästään syömään, Mikko Jouppi kertoi.

Myös Kunnaalan perhe kertoi, että joulurauhan julistus kuuluu jokajouluisiin perinteisiin.

– Ihan perinteisesti joulua tästä julistuksen jälkeenkin vietetään. Hautuumaalla käyntiä, saunomista ja jouluruokaa. Ihan rauhallisissa merkeissä oman perheen kesken, kertoi perheen isä Pellervo Kunnaala.

Joulua tulevat pyhinä viettämään myös jo aikuisiksi kasvaneet lapset, ja löytyypä yksi lapsenlapsikin jo joukosta.

Pukin tulemistakaan ei enää tarvitse niin aattona jännittää, kun lapset ovat jo sen verran isoja. Jotain lahjoja saattaa siitä huolimatta jaettavaksi löytyä, myhäilivät Pellervo ja Elina.

Eliana Kunnaala kertoi toivoneensa lahjaksi piirustustarvikkeita. Nähtäväksi jää, onko sellaisia lahjasäkkiin päätynyt.

Sanni Joupin tavoin Eliana Kunnaala vastasi kysymykseen joulun tärkeimmästä asiasta silmiään räpäyttämättä:

– Perhe!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut