Laaja erikoisartikkeli: Lea Leikari avasi oven ollessaan puhelimessa ystävänsä kanssa – yöllä hänen elämänsä päättyi pieneen metsälampeen

Eurajoella asuvasta naisesta tehtiin katoamisilmoitus maaliskuussa 2021. Muutama päivä aikaisemmin Eurajoentiellä sattui hengen vienyt liikenneonnettomuus. Tutkinta paljasti, miten tuhoisasti kahden syrjätiellä asuvan naapuruksen yhteiselo päättyi.

Eurajoentiellä on sattunut kuolonuhrin vaatinut ulosajo. Tieto saavutti poliisin 12. maaliskuuta vuonna 2021 puoli kahdeksan maissa aamulla.

Volkswagen-merkkinen henkilöauto ajautui lähes 500 metrin pituisella suoralla tieosuudella tien oikealla puolella sijaitsevaa kivimakasiinia päin. Rajun törmäyksen seurauksena autoa ajanut mies ja kyydissä ollut koira kuolivat välittömästi.

Viimeiselle matkalle lähtiessään 49-vuotiaalla miehellä oli autossa mukanaan retkeilyvälineitä sisältävä reppu ja puhelin.

Kuolemaan johtanut kolari sattui yhdeksän kilometrin päässä miehen kotoa, Euran puolella kuntarajaa. Miehen kotitalo sijaitsee Eurajoella Sydänmaan kylässä syrjäisellä tiellä.

Alkupäässä se jakautuu kahteen suuntaan jatkuen suoraan ja haarautuen vasemmalle. Molemmissa suunnissa tie päättyy kiinteistöjen pihoille. Eurajoen keskustaan on sieltä matkaa monta kilometriä.

Pian Lounais-Suomen poliisilaitos vastaanotti ilmoituksen, jossa oli vähintään erikoinen yhteensattuma suhteessa kuolonkolariin.

Edesmenneellä miehellä oli ainoastaan yksi kotitalonsa vieressä asuva naapuri, 59-vuotias nainen. Mies ja nainen asuttivat metsän ja pellon välissä sijaitsevia omakotitaloja kumpikin yksin. Nainen asui talossa vuokralla. Kiinteistön omisti naisen ystävä, jonka hän on tuntenut rippikouluikäisestä saakka.

Kolme päivää liikenneturman jälkeen naisen lähiomainen teki hänestä katoamisilmoituksen Turun poliisiasemalla.

Seuraavana päivänä naisen nimi ja kasvot levisivät perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa tiedotteen pohjalta: poliisi kaipaa havaintoja torstaina 11. maaliskuuta kotoaan kadonneesta Lea Leikarista.

Vuonna 1961 syntyneellä Leikarilla on noin leukaan asti ulottuvat luonnonkiharat hiukset ja hieman eteen kumartuva ryhti. Hän on noin 170 senttiä pitkä ja normaalivartaloinen, tiedotteessa kuvailtiin.

Katoamisilmoituksen tehtäväloki osoittaa, että poliisi ryhtyi ripeästi tavanomaisiin etsintätoimiin.

”Paikalle koirapartio 123, joka suorittaa lähietsintää. Tarkastettu asunto ja pihapiiri. Ei havaintoja. Tarkastettu myös pihatienvarressa ollut riistakamera. Soitettu Aitotaksin keskukseen. Ei tilattu taksia sen kautta. Tarkastettu Rauman sairaalan päivystys, ei ole ollut siellä. Soitettu Satasairaalaan. Ei ole siellä.”

Tutkinta muuttuu vakavammaksi

Poliisi ei suinkaan jäänyt vain odottelemaan yleisövihjettä, joka johtaisi ratkaisun jäljille. Noin kuukausi katoamisen jälkeen todettiin, että tapausta on syytä tutkia henkirikoksena. Ryhdyttiin järeämpiin tutkintakeinoihin.

Poliisi teki kotietsinnän autoonsa kuolleen naapurin miehen asuntoon. Mielenkiintoinen löytö oli ruutuvihko, joka ensisilmäyksellä näytti tyhjältä. Vihkoon tehty esillehakututkimus paljasti vihkoon kirjoitetun viestin. Kyseinen sivu oltiin repäisty pois, mutta tekstin painaumat jäivät vihkoon.

Viestissä mies puhui enimmäkseen kahden koiransa ruokkimisesta ja hyvien kotien etsimisestä niille. Lopuksi hän totesi olevansa 25 vuotta myöhässä.

Leikarin koti oli tutkittu jo pian katoamisilmoituksen jälkeen. Teknisessä tutkinnassa talosta ei löytynyt hänen vertaan tai merkkejä yhteenotosta. Poliisi uskoo, ettei Leikaria väkivalloin pakotettu tai raahattu asunnosta ulos.

Tässä vaiheessa poliisilla oli vireillä useampi tutkintalinja, jotka vaikuttivat mahdollisilta ratkaisuilta mysteeriin.

Ilmeinen vaihtoehto oli vaalea pakettiauto, joka tallentui Leikarin pihassa olleeseen riistakameraan samoihin aikoihin, kun Leikari oli todistajan mukaan kotonaan ja elossa. Marraskuussa 2021 poliisi julkaisi kuvan pyytäen tunnistusapua yleisöltä.

Pakettiauton omistajaksi selvisi paikallinen yrittäjämies. Hän kiisti käyneensä tuona iltana Leikarin pihalla, mutta tunnisti kuvasta pakettiautonsa.

Poliisi piti todennäköisenä, että yrittäjä kävi katsomassa vuokraamansa peltokaistaletta, joka sijaitsee Leikarin kodin vieressä. Yrittäjä puhui samalla puhelimessa, joten hänen arveltiin jättäneen huomioimatta pieni koukkaus kotimatkallaan.

Yrittäjä oli myös toisen henkilön todistuksen vahvistamana kotonaan iltana, jolloin Leikari katosi. Poliisi ei näin ollen epäile yrittäjää rikoksesta.

Tutkintaryhmän katse kohdistui myös Leikarin vuokraemäntään. Pitkäaikaisilla ystävillä todettiin olleen kiistoja tietyistä aiheista.

Leikarilla oli taustaa alkoholin käytöstä, ja vuokraemäntä oli sopinut hänen kanssaan, ettei Eurajoen asunnossa käytettäisi lainkaan alkoholia. Ilmeisesti sopimus ei aina pitänyt. Leikari näytti nauttineen viiniä ja olutta myös katoamisiltana.

Vuokraemäntä oli ilmaissut olevansa väsynyt ystävyyden vuoksi. Kaksikko oli puhunut siitäkin mahdollisuudesta, että Leikari muuttaisi pois talosta. Katoamisen jälkeen vuokraemäntä oli myös siirrellyt tavaroita ja siivonnut talossa ennen poliisin teknistä tutkintaa.

Sähkönkulutus-, puhelin- ja maksutietojen perusteella poliisi pystyi kuitenkin varmentamaan, että katoamisiltana vuokraemäntä oli Eurajoen sijasta Raumalla.

Joku on ovella

Yksi tapauksen avaintodistajista oli Leikarin helsinkiläinen miespuolinen ystävä. Kaksikko puhui puhelimessa Leikarin katoamisiltana. Puhelu päättyi kello 19.37, kun Leikari mainitsi jonkun tulleen ulko-ovelta kuuluneen ääniä. Hän lähti avaamaan ovea ja lupasi soittaa takaisin, mutta äkisti päättynyt puhelu jäi viimeiseksi.

Puhelu oli vielä käynnissä, kun ovi avattiin ja Leikari tervehti vierailijaa. Ystävä kuuli kanssakäymisen puhelun välityksellä.

”Kuulin Lean sanovan kahdella tai kolmella sanalla jotain, jonka tulkitsin tervehdykseksi. Ikään kuin hän olisi sanonut ”hei” ja siihen perään jonkun nimen.”

Helsingin ystävä muisti kuulemastaan nimestä vain, että se oli lyhyt, kaksitavuinen miehen nimi. Sen muistaminen olisi tulikuuma tieto tutkinnalle. Siksi ystävän muistin sopukoita päätettiin kaivella tavanomaisista poikkeavalla menetelmällä. Hypnoosilla.

Oikeuspsykiatrian erikoislääkärin suorittama hypnoosi ei kuitenkaan saanut ystävää muistamaan nimeä. Kohtalokkaasta illasta oli kulunut jo yhdeksän kuukautta, kun hypnoosi suoritettiin.

Whatsapp-tiedot osoittavat, että Leikarin puhelimesta käytiin viestipalvelussa viimeisen kerran iltakymmeneltä katoamisiltana.

Jään kätkemä paljastuu

Luminen maaliskuu lämpeni ja kevät eteni kesäksi. Suvi väistyi syksyn tieltä ja lopulta ensilumi satoi Eurajoellekin. Talvi ehti alkaa, ja Lea Leikarin katoaminen oli edelleen ratkaisua vailla.

Useita kuukausia kestäneessä tutkinnassa koitti odotettu hetki 27. joulukuuta. Koiranulkoiluttaja ilmoitti mahdollisesta ruumiista Eurajoen ja Lapin välisellä maaseudulla sijaitsevasta Kourulammista.

Kourulammin koillisrannalla ilmoitus todettiin kaivatuksi läpimurroksi. Vain pieni pätkä vaatteen vetoketjua ja vihertävää kangasta pilkisti jään läpi vihjaten, että jääpeite kätki sisäänsä jotain sinne kuulumatonta.

Jäätyneessä vesistössä maannut ruumis nostettiin ylös sahaamalla kokonainen jääkuutio irti sen ympäriltä. Kaksi viikkoa myöhemmin sulanut ruumis tunnistettiin Lea Leikariksi.

Ruumiinavaus vahvisti näkemystä henkirikoksesta. Leikarin päällä olleessa pitkähihaisessa paidassa oli viisi reikää, jotka kaikki sopivat teräaseen aiheuttamiksi. Yksi yläselässä, yksi alempana selässä, yksi vasemmassa kyljessä ja yksi oikeassa kyljessä ja yksi etupuolella.

Verenosoituskemikaali osoitti, että paksussa fleecepuserossa erityisesti vasen puoli oli ollut kontaktissa vereen. Ruumiinavauksen johtopäätöksenä todettiin, että naista puukotettiin ainakin kerran tappavalla iskulla. Tuhoisin oli osuma kylkeen.

Löytyi myös viitteitä siitä, että Leikari puolustautui hyökkääjää vastaan. Jäljistä päätelleen hän mahdollisesti tarttui teräaseeseen.

Piilevätutkimuksen näytteen perusteella epäillään, että Leikari oli elossa joutuessaan veteen. Todennäköisesti hänet työnnettiin sulasta kohdasta tai tehdystä aukosta jään alle. Katoamisen ja kuoleman aikaan Kourulammin jääpeite oli yli 40 senttiä paksu.

”Meillä on alusta asti ollut useita rinnakkaisia tutkintalinjoja. Kaikki mahdollisuudet on pyritty selvittämään. Yksi linja on nyt vahvistunut”, kommentoi Satakunnan Kansalle tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula pari päivää ruumiinavauksen jälkeen.

Maihinnousukengät, puukko ja pulkka

Autoonsa kuolleen Leikarin naapurinmiehen kotiin keväällä 2021 tehdyssä etsinnässä oli läsnä miehen lähiomainen. Hän huomasi kahden kenkäparin puuttuvan eteisestä. Toukokuussa Eurajoentien varren levähdyspaikan viereiseltä hakkuuaukiolta löytyivät mustat maihinnousukengät.

Samalla levähdyspaikalla nähtiin puolisen tuntia ennen tietoa kuolonkolarista miehen autoon täsmäävä ajoneuvo. Todistaja kertoi kuskin paikalla istuneen miehen, joka tuijotti alaspäin mahdollisesti puhelintaan selaten. Poliisi selvitti, että juuri tuolloin aamuseitsemältä miehen puhelimella selattiin sen kuvagalleriaa ja Instagramia.

Varttia myöhemmin toinen sivullinen näki harmaan Volkswagenin kaahaavan moottoritienopeutta kivimakasiinin suuntaan.

Miehen ruumiin säärien ja reisien sisäpinnoilta löytyi pinttynyttä likaa. Likainen kohta jalkaa alkoi säärestä, joka täsmää maihinnousukenkien varren korkeuteen.

Poliisi uskoo lian olevan peräisin Kourulammin rantasuosta. Miehen lähiomaisten ja tuttavien mukaan hänellä oli tapana viettää usein aikaa Kourulammin luontopoluilla.

Huhtikuun 2021 kotietsinnässä rikostutkijoiden huomio kiinnittyi myös miehen tiskikaapissa lojuvaan Tupperware-puukkoon. Yhdeksän kuukautta myöhemmin, muutama päivä Leikarin ruumiinavauksen jälkeen, poliisi takavarikoi puukon mahdollisena tekovälineenä.

Ruumiin löytyminen sysäsi tutkintaa eteenpäin monin tavoin. Tammikuussa 2022 tuli yhteydenotto naiselta, joka oli ulkoiluttanut koiraansa Kourulammin liepeillä noin vuorokausi Leikarin katoamisen jälkeen. Nainen näki tuona päivänä jotain, josta hän päätti ilmoittaa poliisille.

”Metsätien reunassa oli koko matkan lumessa painaumat, jotka näyttivät mielestäni pulkan urilta. Jäljet lähtivät mielestäni kodan parkkipaikalta ja menivät metsätien reunaa lammen vierestä.”

Viikko jälkivinkin saapumisen jälkeen tehtiin taas etsintä miehen kotiin. Saunarakennuksesta löytyi sininen pulkka, jonka ruumiskoira merkkasi. Pulkan etureunasta löytyi tahra ihmisverta. Siinä oli kahden ihmisen dna:ta. Toinen henkilöistä todettiin Leikarin naapurinmieheksi, mutta toista dna:ta oli niin vähän, ettei sitä pystytty yksilöimään.

Esitutkinnan yhteenvetona poliisi totesi 49-vuotiaana itsemurhan tehneen miehen ainoaksi epäillyksi tappoon. Koska epäilty on kuollut, asia ei edennyt syyteharkintaan ja esitutkinta päätettiin.

Epäillyn kuolema vaikeutti epäilemättä tapahtumien selvittämistä hiljaisella tiellä Sydänmaan kylässä. Pitkä ja seikkaperäinen esitutkinta antoi kuitenkin poliisille riittävän varmuuden todeta naapurin miehen jutun ainoaksi epäillyksi.

Perhetragedia vuosien takaa

Teknisten todisteiden lisäksi esitutkinnassa selvitettiin laajasti naapurin ja Leikarin henkilöhistorioita sekä heidän keskinäisiä välejään.

Leikari vietti nuoruutensa Raumalla, kunnes muutti 1980-luvun lopulla Helsinkiin. Eurajoelle hän muutti vuonna 2008, ja eli samaisessa syrjäisessä talossa aina kuolemaansa asti.

Naapurin mies oli kotoisin Laitilasta, josta hän muutti 2000-luvun puolivälissä Rauman kautta Eurajoelle vuotta ennen Leikaria.

Laitilan-vuosiin mahtuu myös synkkä tapahtuma, johon naapuri oletetussa itsemurhaviestissään viittasi kirjoittaessaan olevansa ”25 vuotta myöhäs”.

Vuonna 1996 hän asui vanhempiensa luona Laitilassa. Asepalveluksen loputtua mies oli asunut hetken omillaan, mutta muutti sitten takaisin vanhemmilleen.

Perheen isällä oli tapana vetäytyä pannuhuoneeseen siemailemaan viinaa. Miehen lähiomainen kertoi isän olleen kiivasluontoinen, josta osansa saivat sekä äiti, että tuolloin parikymppinen nuori mies.

Kohtalokkaana tammikuisena yönä nuori mies oli nauttinut runsaasti alkoholia. Hän oli ollut illanvietossa poissa kotoa, jonne palasi kaverinsa kyydillä. Isä oli tuolloin taas pannuhuoneessa. Sinne meni myös poika, jonka myötä syntyi taas yksi riita. Sen seurauksena nuori mies tarttui isäänsä kurkusta kiinni.

Lyhyen ajan kestäneen kuristamisen seurauksena isä lysähti elottomana lattialle.

Poika soitti poliisille kello 3.43. Isää ei voitu enää auttaa. Heinäkuussa 1996 Mynämäen käräjäoikeus tuomitsi miehen taposta vankeuteen kahdeksaksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi.

Mies valitti Turun hovioikeuteen vaatien tuomionsa lieventämistä. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut, eikä muuttanut tuomiota mitenkään.

Korkein oikeus tulkitsi kuitenkin, ettei nuorukaisen tarkoitus ollut tappaa isäänsä. Kuoleman syyksi todettiin lyhytaikaisesta kuristamisesta johtunut sydänpysähdys. Tappotuomio muuttui korkeimmassa oikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Tuomionsa suoritettuaan mies palasi asumaan Laitilaan. Erään ystävän mukaan mies tapasi hoitaa silti kauppaostoksensa Uudessakaupungissa: niin mittavan ahdistuksen ja häpeän isän kuolema jätti jälkeensä.

Leikarin henkirikostutkinnan yhteydessä miehen perhepiiriin kuuluva henkilö kertoi, että isän kuolema vaivasi miestä paljon hänen viimeisinä aikoinaankin.

Mies vaikutti käyttäneen runsaasti alkoholia. Itsetuhoisuuskaan ei ollut hänelle vierasta. Kuulustelussa miehen ystävä kertoi hänen sanoneen jaksamisensa olevan loppu vuotta ennen kohtalokasta iltaa.

Riitoja koirista ja jätteistä

Miestä kuvailtiin myös todella eläinrakkaaksi. Kahdesta koirasta toinen kuoli lokakuussa 2020. Poliisi arvioikin sen olleen miehelle hyvin raskasta.

Koiriin liittyivät myös miehen ja Leikarin keskinäiset naapurusriidat. Leikari suhtautui koiriin kielteisesti, ja vei kerran naapurin portille lapun, jossa valitti koirien vinkumisesta. Ystävän mukaan mies otti tästä itseensä ja kirosi, miksei asiasta voinut sanoa suoraan.

Vuokraemännän mukaan Leikari oli moittinut naapuria myös yhteydessä, jossa naapurin koirat tulivat Leikarin pihalle tämän kissojen perässä todeten: ”ei se koira, vaan tyhmyys asuu narun toisessa päässä”. Poliisi epäilee naapurin suhtautuneen koirienpidon moittimiseen varsin raskaasti.

Kaksikon välillä oli riitaa myös roskien polttamisesta. Tammikuussa 2017 Leikari teki naapurista rikosilmoituksen, jonka mukaan tämä poltti laittomasti jätettä pihallaan.

Puolenyön aikaan jotain tapahtui

Kireistä ja kylmistä väleistä huolimatta Leikari ja naapurin mies viettivät kohtalokkaasti päätyneenä iltana poliisin mukaan aikaa yhdessä. Poliisi epäilee oven koputtajan olleen naapuri, joka tuli Leikarin luo. Heidän epäillään siirtyneen naapurin asuntoon ja viettäneen aikaa alkoholia juoden.

Puolenyön tietämillä poliisi epäilee asunnossa tapahtuneen jotain, mikä johti lopulta Leikariin kohdistettuihin puukoniskuihin. Varsinaisesta suunnitelmallisuudesta tai vakaasta harkinnasta poliisi ei saanut näyttöä. Teon epäillään olleen äkkipikaistuksissaan tehty.

Yön tunteina edessä olivat ruumiin hävittämisen suunnittelu, itsemurhaviestin kirjoittaminen ja ruumiin kuljettaminen Kourulammille.

Aamun sarastaessa kaikki päättyi. Eurajoentiellä sattui kuolonuhrin vaatinut ulosajo.

Jutussa on käytetty lähteinä poliisin esitutkintamateriaalia, tapauksesta kirjoitettuja uutisia ja oikeusasteiden tuomioita vuosilta 1996 ja 1998.

Juttu on julkaistu yhteistyössä Satakunnan Kansan kanssa. Länsi-Suomi ja Satakunnan Kansa sulautuvat yhdeksi lehdeksi helmikuun alussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut