Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet syksyn aikana – lääkepuute ratkeaa useimmiten lääkevaihdolla

Lääkkeiden saatavuushäiriöt aiheuttavat apteekeille ylimääräistä työtä keskimäärin 6,5 tuntia viikossa. Kuva: Katja Lösönen

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat syksyn aikana lisääntyneet 65 prosentissa ja vähentyneet vain 4 prosentissa apteekeista, ilmenee Apteekkariliiton tuoreesta apteekkikyselystä.

Valtaosa kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että apteekeilla tulisi olla lääkevaihtoa laajemmat mahdollisuudet vaihtaa puuttuva lääke saatavilla olevaan.

Apteekkeja helpottaisi esimerkiksi, jos ne voisivat vaihtaa lääkkeen saatavilla olevaan vahvuuteen ja sovittaa annoksen sen mukaan ilman yhteydenottoa lääkäriin.

Fimea on saanut tänä vuonna lääkeyrityksiltä enemmän saatavuushäiriöilmoituksia kuin koskaan aiemmin. Saatavuushäiriöistä huolimatta lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeissa on pysynyt korkeana.

Apteekkariliiton viime keväänä toteuttaman toimitusvarmuuskyselyn mukaan 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy heti apteekin varastosta, 1,5 prosenttiin resepteistä lääke saadaan tilattua lääketukkukaupasta lähipäiväksi ja vain 0,5 prosenttiin resepteistä lääkettä ei saada asiakkaalle saatavuushäiriön takia.

Useimmiten asia kuitenkin ratkeaa apteekin tekemällä lääkevaihdolla.

Vastaajien arvion mukaan saatavuushäiriöt aiheuttavat apteekeissa ylimääräistä työtä varastonhallinnassa ja lääkelogistiikassa keskimäärin 2,5 tuntia ja asiakaspalvelussa 4 tuntia viikossa.

Joka neljäs apteekki kertoi sopineensa saatavuushäiriötilanteissa lääkevaihtoihin ja keskinäiseen yhteydenpitoon liittyvistä poikkeusjärjestelyistä paikkakunnan muun terveydenhuollon kanssa. Apteekit myös tiedottavat yleisesti paikkakunnan lääkäreitä saatavuushäiriöistä.