Labradorin suosio on vankkumaton, mutta suomenlapinkoira pinnisti neljänneksi

Labradorinnoutajan suosio on huipussaan, kun taas kultainennoutaja on pudonnut rekisteröintilistan sijalle kuusi. Kuva: Ida Photography

Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 46 191 koiranpentua. Eniten rekisteröitiin jälleen labradorinnoutajia, suomenajokoiria ja jämtlanninpystykorvia.

Labradorinnoutaja on pitänyt kärkipaikkaa seitsemän vuotta, mutta kotimaiset koirarodut paransivat sijoituksiaan.

Vuonna 2016 rekisteröitiin yli 2 000 labradorinnoutajan pentua. Edellisen kerran pentuja on rekisteröity yhtä paljon 25 vuotta sitten.

Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja, mutta kultaisennoutajan suosio on laskenut ja rotu löytyy nyt rekisteröintilistan sijalta kuusi.

Suomenajokoira piti tiukasti kiinni sijastaan rekisteröintilistan kakkosena ja suomenlapinkoira nousi listalla kaksi pykälää sijalle neljä.

Karjalankarhukoiran ja suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin molempia yli 700. Pentumäärät kävivät taannoin jo 500 pennun tuntumassa.

Karjalankarhukoira nousi rekisteröintilistalla sijalle 11 ja suomenpystykorva sijalle 13. Lapinporokoiria rekisteröidään vuosittain 200-300 pentua. Nyt porokoira on listalla sijalla 60.

Rekisteröintitilastoja pitkään seurannut Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola huomioi, että muun muassa kääpiökoirien, paimenkoirien, vahtikoirien ja molossien ryhmien suosio laskee. Paimenkoirien ryhmän pentumäärä on alimmillaan yli 10 vuoteen eikä esimerkiksi saksanpaimenkoira ole ollut ainakaan 50 vuoteen rotutilastossa niin alhaalla kuin nyt eli viidentenä.