Lähes viisi miljoonaa suomalaista on jo saanut verotuspäätöksensä – loputkin viimeistään lokakuussa

Perinteisen paperityön sijasta peräti 83,4 prosenttia veroilmoitustaan täydentäneistä käytti ilmoittamiseen Verohallinnon sähköistä asiointipalvelua OmaVeroa. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Kesäkuun loppuun mennessä Verohallinto on muodostanut verotuspäätöksen kaikkiaan noin 4,8 miljoonalle henkilöasiakkaalle. Kesän ja alkusyksyn aikana verotuspäätöksiä tehdään lisää, ja viimeisetkin asiakkaat saavat omansa Verohallinnon sähköiseen asiointipalveluun OmaVeroon lokakuun loppuun mennessä, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta.

Maatalouden- ja elinkeinonharjoittajien sekä heidän puolisoidensa piti täydentää esitäytetty veroilmoituksensa huhtikuussa, ja valtaosa heistä sai verotuspäätöksensä toukokuussa. Palkan- ja eläkkeensaajien täydentämisen määräpäivät olivat toukokuussa. Jos täydennyksiä ei tehnyt eikä Verohallinto ole saanut asiakasta koskevia lisätietoja muualta, esitäytetyn mukana tullut verotuspäätös jäi voimaan.

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen teki muutoksia tai jos puoliso teki muutoksia omaansa, alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu verotuksen päättymispäivä siirtyy myöhemmäksi. Näin käy silloinkin, jos Verohallinto saa asiakasta koskevia tietoja muualta.

Kun verotuksen päättyminen siirtyy, myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat siirtyä. Puolisoiden verotus valmistuu aina samaan aikaan eli jos jompikumpi puolisoista on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, myös toisen verotuspäätöksen muodostaminen siirtyy.

Tänä keväänä OmaVero-ilmoittaminen kasvoi viime vuodesta, ja peräti 83,4 prosenttia veroilmoitustaan täydentäneistä käytti ilmoittamiseen OmaVeroa. Ahkerimmin OmaVerossa asioivat 26–35-vuotiaat (93 %). Vanhemmissakin ikäluokissa OmaVero oli suosituin tapa täydentää veroilmoitusta: 56–68-vuotiaista OmaVeroa käytti noin 84 prosenttia ja yli 69-vuotiaistakin yli puolet.