Lähihoitaja pääsee käytännössä heti töihin – näillä aloilla työvoimapula on nyt kuumimmillaan

Työvoimapula koettelee niin sote- kuin rakennusalaakin. Rauman terveyspalveluissa toimia avataan vähän väliä, mutta varahenkilöstö auttaa selviämään. Rakennusala taas kaipaa johtajia.

Rakennusalalla töitä riittää, varsinkin vastaaville mestareille ja projektipäälliköille. Suorittavan työn tekijöiden osalta tilanne on Satakunnassa hyvä, mutta ylitarjontaa ei heistäkään ole, arvioi aluepäällikkö Katja Suovo Rakennusteollisuus ry:stä. Kuva on Karin kampuksen työmaalta, jossa työntekijöitä on tällä hetkellä noin sata, mutta syksyn aikana rikkoontunee 200 hengen rajapyykki.

Työvoimapula koettelee edelleen useita aloja. Työnhakijoiden auttamiseen erikoistunut yritys Cvapp selvitti, millä aloilla työntekijöitä kaivataan tällä hetkellä eniten. Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinotoimiston ammattibarometrin vuoden 2022 ennusteisiin.

Ykkösestä ei ole epäselvyyttä: lähihoitajista on suurin pula. Toiseksi eniten kysyntää on sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille.

Viidentoista ammatin kärjestä peräti yhdeksän on sosiaali- ja terveysalan tehtäviä.

Tilanne tunnistetaan myös Rauman kaupungin terveyspalveluissa: kesällä tekijöistä on ollut välillä pulaa, mutta haasteista on selvitty.

– Välillä on todella tiukkoja päiviä, jolloin resurssit eivät kohtaa. Meillä on kuitenkin varahenkilöstöresurssi, jonka ansiosta emme ole joutuneet supistamaan toimintaa, kertoo ylihoitaja Outi Arvela.

Arvela vastaa varahenkilöstö- ja sijaisjärjestelyistä Rauman terveyspalveluissa.

"Eivät kaikki ole lopen uupuneita"

Arvelan mukaan terveyspalveluissa on vakituisia toimia auki "vähän väliä".

– Keskitetysti yritetään tekijöitä hakea. Elokuun lopussakin tulee seuraavaksi vielä paikkoja auki.

Cvapp toteaa tiedotteessaan, että lähihoitajat pääsevät töihin heti valmistuttuaan.

Arvela vahvistaa, että töitä riittää. Hoitotyötä koskevissa käsityksissä vain olisi vielä parannettavaa.

– Enemmän pitäisi tuoda hyviä puolia esille. Julkisuudessa esille nousee usein se negatiivinen. Meillä on paljon ihmisiä, jotka ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä hoitotyössä. Eivät kaikki ole lopen uupuneita, vaikka välillä niin annetaan ymmärtää.

Aika auttanee päällikköpulaan

Cvappin koostamaan 15 ammatin listaukseen mahtuvat myös rakennusalan työnjohtajat.

Rakennusalan työllisyystilanne heijastelee usein talouden suhdanteita. Miltä tilanne näyttää Lounais-Suomessa ja Satakunnassa, aluepäällikkö Katja Suovo Rakennusteollisuus ry:stä?

– Osaajista on pulaa, erityisesti kokeneista projektipäälliköistä ja vastaavista mestareista. Tämä juontaa siitä, että 1990-luvun laman aikaan rakennusmestarikoulutuksia vähennettiin ja jopa lakkautettiin. Siihen ei oikeastaan auta muu kuin aika, kuvailee Suovo.

Satakunnassa ollaan Suovon käsityksen mukaan lähellä tilannetta, jossa rakennusmestareita eläköityy enemmän kuin heitä alalle tulee.

Kynnelle kykenevät ovat kaikki töissä

Suorittavan portaan työntekijöiden tilanne Satakunnan alueella taas on Suovon käsityksen mukaan hyvä.

– Työllisyys on kaikkineen korkealla tasolla, joten lähes kaikki kynnelle kykenevät tekijät ovat työssä. Tilanne voi toki muuttua nopeastikin.

Jos rakennusmestareita projektien johtamiseen olisi tarjolla enemmän, myös muita tekijöitä pystyttäisiin työllistämään enemmän, Suovo sanoo.

– Siinä on pullonkaula. Investointi-innokkuus on sitten toinen. Kun investointeja pannaan jäihin, kapasiteettia välillä vapautuukin.

Suovon mukaan Suomessa ei hyödynnetä Norjan ja Ruotsin tapaan niin sanottua normaalisuhdannetta, vaan hankkeita poljetaan "jopa väkisin käyntiin" korkeasuhdanteenkin aikana, kun markkinat ovat kuumimmillaan.

– Myös lasku- ja normaalisuhdanteessa tasaisesti rakentaminen mahdollistaisi tasaisemman kustannuskehityksen ja vakaamman työvoimatarpeen, Suovo sanoo.

Näistä tekijöistä on pulaa

Cvapp on koostanut listauksessaan yhteen ammatteja, joihin Suomessa olisi tällä hetkellä hyvä kouluttautua. Ammattien yhteyteen on kirjattu myös keskipalkka (euroa kuukaudessa) ja koulutuksen kesto vuosissa.

1. Lähihoitajat, 2 701 €, 3 v

2. Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat, 3 035 €, 3,5 v

3. Sosiaalityön erityisasiantuntijat, 3 427 €, 5,5 v

4. Ylilääkärit ja erikoislääkärit, 6 049 €, 12,5 v

5. Yleislääkärit, 6 631 €, 12 v

6. Lastentarhanopettajat, 2 660 €, 3 v

7. Kuulontutkijat ja puheterapeutit, 3 380 €, 5 v

8. Hammaslääkärit, 6 328 €, 5,5 v

9. Psykologit, 3 788 €, 5,5 v

10. Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät, 2 515 €, 3 v

11. Toimisto- ja laitossiivoojat, 2 112 €, 1,5 v

12. Erityisopettajat, 3 776 €, 5 v

13. Ylihoitajat ja osastonhoitajat, 3 575 €, 5 v

14. Rakennusalan työnjohtajat, 3 778 €, 4,5 v

15. Ohjelmisto- ja sovelluskehittäjät, 4 406 €, 3 v

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinotoimiston ammattibarometripalvelun vuoden 2022 ennusteisiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut