Lahjoitusprofessori tykästyi Seminaarinmäkeen - Pikkunorssista tulee Inkeri Ruokoselle sydämen asia

Rauman kampus on tehnyt naiseen vahvan vaikutuksen. Seminaarinmäen kokonaisuuden kruunaa Suomen ensimmäinen "pikkunorssi", harjoittelupäiväkoti, joka nousee parhaillaan normaalikoulun viereen.

| Päivitetty

Raumalla juuri työnsä aloittanut varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori Inkeri Ruokonen ehdottaa haastattelu- ja kuvauspaikaksi Seminaarinmäen puutarhaa. Sehän sopi. Kauniina elokuisena aamuna toimittajan ja kuvaajan on mukava tehdä työtään kauniiden kukkien keskellä.

Ruokosella on paikan valinnalle sitäkin parempi perustelu. Puutarhalla ja lasten kasvatuksella on paljon yhteistä.

Palikkamiehen lasten puutarhat

Ruokonen valistaa toimittajaa kertomalla Friedrich Fröbelistä, varhaiskasvatuksen ja päiväkotitoiminnan uranuurtajasta.

Fröbel kutsui päiväkotiaan kindergarteniksi, siis lasten puutarhaksi. Nimi vakiintui moniin kieliin yleistermiksi. Suomessakin puhutaan lastentarhoista.

– Fröbelin mielestä lapsia tulisi kasvattaa ja hoivata kuin kasveja puutarhassa. Fröbeliläisissä lastentarhoissa oli myös lasten puutarhat, joissa lapset oppivat luonnosta ja puutarhan hoidosta pedagogisessa ohjauksessa. Täällä Raumalla tämä arvokas perinne on viisaasti säilytetty.

Ja kyllä, samainen saksalainen kehitti vajaat 200 vuotta sitten myös leikki- ja kasvatusmateriaalia kuten ne Fröbelin palikat.

– Hän kirjoitti myös ensimmäisen vauvamuskarikirjan, jollaisena voidaan pitää teosta Mutter-, Spiel- und Koselieder, lisää Ruokonen.

Oppimisen keskiössä leikki

Fröbelin 1800-luvun ajatukset ja opit kantavat edelleen.

– Pieni lapsi on utelias ja ihmetteleväinen. Hän tutkii maailmaa kuin taiteilija, kaikin aistein. Siksi varhaiskasvatuksen pedagogiikka ei ole niin oppiainejakoista, vaan oppimisen keskiössä on leikki. Siihen ei juuri houkutella tarvitse, vaan lähinnä varjellaan oppimisen intoa.

Ruokonen työskenteli Helsingin yliopistossa vuodesta 1995 lähtien. Kun Rauman paikka tuli auki, hän ajatteli, että nyt tai ei koskaan.

– Tässä tehtävässä yhdistyvät todella kaikki minua erityisesti kiinnostavat asiat, joista ykkönen on varhaiskasvatus. Ensimmäinen ammattini oli lastentarhanopettaja. Olen innostunut myös kokonaisvaltaisesta taide- ja taitokasvatuksesta sekä esimerkiksi luonnon ja teknologian hyödyntämisestä pedagogiikassa, Ruokonen kertoo.

Vuosisatojen viisaus puhuu

Rauman kampus on tehnyt naiseen vahvan vaikutuksen.

– Tykkään paikasta valtavasti. Kaikesta aistii, että tämä on vanha OKL, jossa puhuu vuosisatojen viisaus. Silti täällä eletään tätä päivää ja tehdään laadukasta tutkimustyötä. Harjoittelukoulu on harvinaisen lähellä, tässä samalla mäellä.

Kokonaisuuden kruunaa Suomen ensimmäinen "pikkunorssi", harjoittelupäiväkoti, joka nousee parhaillaan normaalikoulun viereen.

– Tuosta tulee minulle sydämen asia, sanoo Ruokonen, kun käymme kurkkaamassa miten rakennustyöt etenevät.

Turku keskitti kaiken Raumalle

Turun yliopisto on keskittänyt varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksensa kokonaan Raumalle. Opettajia valmistuu sekä Turusta että Raumalta.

Uusi laki edellyttää yhä useammalta varhaiskasvattajalta korkeakoulututkintoa, ja tulevaisuudessa päiväkotien johtajilta maisteritason tutkintoa.

Lastentarhanopettajien aloituspaikkojen määrää onkin kasvattu, myös Raumalla. Ensi syksynä täällä aloittaa jo 160 opiskelijaa.

– Pedagogista osaamista tarvitaan, sillä osaamisen perusta luodaan varhaiskasvatuksessa ja peruskoulun alaluokilla, sanoo Ruokonen.

Vaikka perusopit ovat vanhoja ja toimiviksi havaittuja, kehittämistä riittää aina. Nyt puhutaan vaikkapa esiopetuksen laajentamisesta kaksivuotiseksi sekä yksilöllisemmistä poluista esi- ja alkuopetuksessa.

Rahaa Rauman seudun firmoilta

Turun yliopiston Raumalle sijoittuva varhaiskasvatuksen pedagogiikan professorin paikka täytettiin viideksi vuodeksi.

Puolen miljoonan euron rahoituksesta merkittävän osan antoivat Rauman seudun yritykset. Myös kaupunki lahjoitti 50 000 euroa.

Lahjoitusprofessori vahvistaa osaltaan Rauman opettajakoulutuksen asemaa Turun yliopistossa.

Rauman Seminaarinmäellä on tuhatkunta opiskelijaa ja satakunta työpaikkaa. Se tekee Raumasta yliopistokaupungin.

Uudella proffalla riittää työsarkaa myös koulutusviennissä.

Mielenkiintoinen osa uuden professorin toimenkuvassa on ”pikkunorssi”, joka tulee toimimaan lastentarhanopettajaksi opiskelevien harjoittelupaikkana. Samaan tapaan kuin perinteinen normaalikoulu luokanopettajiksi opiskeleville.

Pikkunorssi on myös pedagogisen tutkimuksen ja kehittämisen kohde.

Pikkunorssi korvaa kaupungin päivähoitoa

Rauman kaupunki aikoo sulkea muun muassa Otan päiväkodin ja välttää yli 2 miljoonan euron peruskorjauksen.

Otan päiväkodin lisäksi kaupunki suunnittelee kolmen ryhmän lopettamista.

Oman varhaiskasvatuksen palvelutuotannon supistaminen jopa 900 000 eurolla on mahdollista, kun Turun yliopiston 110-paikkainen Pikkunorssi aloittaa ensi vuoden elokuussa.

Jatkossa Rauma aikoo hankkia hankkisi esiopetuksen ostopalveluita vain Pikkunorssista, ei muualta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut