Laikukas mansikkapelto voi kieliä punamädästä

Suomalaiset mansikanviljelijät saavat tänä kesänä silmäillä viljelmiään entistä tarkemmin, sillä Suonenjoella tehtiin kesäkuussa ikävä löytö. Mansikan juuristoa tuhoava punamätä oli päässyt viljelmille ulkomaisten taimien matkassa.

Punamätä on vaaralliseksi luokiteltu kasvitauti, jota ei ennen kesäkuuta ole havaittu Suomessa. Se on kuitenkin laajalle levinnyt riesa, jota esiintyy useimmissa Euroopan maissa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

– Pelkään, että punamätää voi jatkossa näkyä myös Satakunnassa, kasvintarkastaja
Heli KoivistoSatakunnan ELY-keskuksesta pahoittelee.

Jos mansikkapellossaan huomaa kuollutta laikkua, jota epäilee punamädän aiheuttamaksi, kannattaa heti ottaa yhteyttä Eviraan tai ELY-keskukseen.

Punamätään sairastuneiden mansikoiden juuret muuttuvat sisältä punaisiksi ja sivujuurten kärjet mustuvat. Juuristo muuttuu kaljun näköiseksi, ja kasvin veden ja ravinteiden saanti häiriintyy.

Punamätää ei ole mansikan marjoissa, eikä tauti vaikuta marjojen käyttöön tai niiden kauppakelpoisuuteen. Tauti kuitenkin laikuttaa mansikkapellon, huonontaa satoa ja tappaa kasvit lopulta kokonaan.

Punamätää aiheuttava sieni tarttuu kasvista toiseen märässä maassa liikkuvien parveiluitiöiden välityksellä. Punamätä leviää tartunnan saaneissa mansikantaimissa sekä työvälineisiin ja koneisiin tarttuneen saastuneen mullan mukana.

Evira suosittelee taudin leviämisen ehkäisemiseksi tarkastamaan ulkomaisten taimien terveyden ennen istutusta ja seuraamaan kasvustoja istutuksen jälkeen.