Laitevika on sammuttanut katuvaloja Raumalla milloin sattuu – "Ilmeisesti nämä tietyt osat ovat tulleet käyttöikänsä päähän"

Noin kahdessakymmenessä ohjauslaitteessa on vika, joka on vaikuttanut katuvalojen toimintaan Raumalla. Uusia osia odotetaan Jyväskylästä tämän viikon aikana.

Ohjauslaitteiden vika on vaikuttanut katuvaloihin ympäri Raumaa loppukesän ja alkusyksyn aikana. Rauman katuvalojen kunnossapitoa hoitavan Vertek Oy:n projektivastaava Hannes Haapasen mukaan vika on havaittu noin kahdessakymmenessä ohjauslaitteessa Raumalla.

Vertek ja laitetoimittaja C2 SmartLight yrittivät selvittää ongelmaa parin viikon ajan ohjelmistovikana. Maanantaina selvisi, että kyse onkin laiteviasta. Raumalla odotetaan tällä viikolla varaosia saapuvaksi Jyväskylästä, jossa laitetoimittajan toimisto sijaitsee.

– Rikkoutuneita laitteita on vähän siellä täällä Rauman keskustan ympäristössä. Tämä on uusi tilanne sekä meille että laitetoimittajalle. Ilmeisesti nämä tietyt osat ovat tulleet käyttöikänsä päähän, Haapanen toteaa.

Kellopiirissä olevat viat ovat aiheuttaneet valaisimien syttymisen ja sammumisen liian myöhään.

Kesän taukokin aiheuttanut ongelmia

C2 SmartLight tuli Rauman katuvalaistuksen palveluntarjoajaksi vuonna 2013 kilpailutuksen jälkeen. Syksyisin on ennenkin tarvinnut korjata ohjauslaitteiden kelloja, kun valoja on käynnistelty kesän tauon jälkeen

– Laitteet hakevat kellonajan matkapuhelinverkosta, ja ne ovat olleet tauon jälkeen väärässä ajassa. Myös muita vikaantumisia on ilmennyt, Haapanen sanoo.

Nyt ongelma on kuitenkin täysin eri mittaluokkaa, sillä sitä ei saanut korjattua ohjauslaitteiden ohjelmistoa päivittämällä. Rauman katuvalojen ohjauslaitteita pystytään ohjaamaan sekä Jyväskylästä että Raumalta. Ohjauslaitteita on Raumalla lähes 200, ja yhdellä laitteella hallitaan vaihtelevan kokoisia alueita.

– Jos esimerkiksi joltain kadulta on useampi lamppu peräkkäin pimeänä, on vika yleensä ohjauslaitteessa. Siihen pääsemme käsiksi Raumallakin, Haapanen kertoo.

Palaneita valoja korjataan huoltokierroksilla

Yksittäinen lamppu voi olla pimeänä esimerkiksi rikkoutuneen johdon tai yksinkertaisesti lampun palamisen takia. Rikkoutuneista lampuista kerätään tietoa kaupunkilaisten havaintojen ja Vertekin oman seurannan kautta.

Rikkoutuneet lamput vaihdetaan kaksi tai kolme kertaa vuodessa huoltokierroksilla. Juuri nyt Vertekillä on lopuillaan huoltokierros, joka on kestänyt noin kuukauden.

– Johtovika tulee yleensä siellä, missä ilmajohtojen seassa on puiden oksia. Lamppuja on vaihdettu tällä huoltokierroksella useita kymmeniä, mutta ei vielä sataa, Haapanen laskeskelee.

Useamman lampun rikkoutuessa huoltotoimet tehdään välittömästi, yksittäistapauksissa vain huoltokierrosten aikana.

– Yksittäistä lamppua ei lähdetä heti korjaamaan, vaan töitä tehdään mieluummin koko päivän edestä, Haapanen kertoo.

Huoltokierrosten yhteydessä tehdään myös niin kutsuttuja "lamppuajoja". Vertekin huoltotyöntekijät laittavat niiden aikana kännykkäsovelluksillaan tietyn alueen katuvalot tunniksi palamaan, etsivät sammuneet lamput ja vaihtavat ne uusiin.

– Sekin on yksi syy, miksi katuvaloja saattaa nähdä päällä valoisaan aikaan, Haapanen toteaa.

Koko järjestelmää ei lähdetä uusimaan

Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja kertoo, että ongelma on ollut myös kaupungin tiedossa. Vikasuman takia palveluntarjoajaa ei hevillä lähdetä vaihtamaan, sillä uusiin laitteisiin investointi ei ole halpaa.

– Investointi on ollut iso, ja koko järjestelmä pitäisi vaihtaa, jos haluaisimme uuden palveluntarjoajan. Se tulisi kalliiksi, Pajuoja sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut