Laitila keskittyy korjaamaan nurkkiaan – uutta ei nyt rakenneta

Talous nousee miljoona euroa plussalle tänä vuonna ja ensi vuonnakin odotetaan nollatulosta.

Isoja uudisrakennusinvestointeja viime vuosina tehnyt Laitila siirtää painopistettä jatkossa korjausinvestointien suuntaan. Laitila on viime vuosina rakentanut muun muassa monitoimihallin sekä kaksi uutta päiväkotia.

Investointitaso on silti tarkoitus pitää yhä korkeana, sanoo kaupunginjohtaja Lauri Kattelus. Talousarvioesitykseen varataan 5,5 miljoonan euron investointipotti.

– Pitkästä aikaa ensi vuonna on niin, että varsinaisia uudisrakennuskohteita ei ole, tekninen johtaja Mika Raula sanoo.

– Uutta, hienoa ja kaunista on rakennettu ja ilahduttavasti näyttää siltä, että nyt pystymme panostamaan omaisuudesta huolehtimiseen. Pyrimme pitämään paikat jatkossakin kunnossa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto (kesk.) täydentää.

Kellarien korjaus vie eniten euroja

Eniten euroja pannaan talonrakennukseen, 2,88 miljoonaa euroa. Suurimman potin siellä vie Varppeen koulun ja lukion kellareiden peruskorjaus, 950 000 euroa.

Sisäilmaongelmista kärsineessä koulukiinteistössä suurimmat ongelmat on Raulan mukaan selätetty eikä isoa oireilua ole enää havaittu oppilaiden keskuudessa.

Laitilan kaupungintalolla uusitaan ilmanvaihtoa ja valaistusta 500 000 eurolla sekä käynnistetään Winnovan rakennusten peruskorjauksia samalla summalla.

Nuorten omasta aktiivisuudesta kertoo sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitisen mukaan se, että nuorisovaltuuston esitys skeittiparkin rakentamisesta on mukana investoinneissa. Hinta-arvio suunnitteluineen ja rakentamisineen on 100 000 euroa.

Tälle vuodelle miljoonayllätys

Tilikauden tulos Laitilan ensi vuoden talousarvioesityksessä on noin 266 000 euroa alijäämäinen. Kaupunginjohtaja Kattelus uskoo, että tästä kiritään vielä.

–  Ennakoin, että todennäköisesti tullaan päätymään noin nollaan tällä talousarviolla.

Myös tänä vuonna Laitilan talous toteutuu arvioitua paremmin. Budjetti oli laadittu 200 000 euroa alijäämäiseksi. Vt. talous- ja hallintojohtaja Atte Hyvärisen mukaan uusimpien ennusteiden perusteella ylijäämää voisi kertyä jopa miljoona euroa.

– Kaiken kaikkiaan mennään vakaata polkua, menneiden vuosien suuret alijäämät on saatu kuriin ja kokonaisuudessaan taloussuunnitelmakausi tulee päätymään plussalle, Kattelus toteaa.

Yksi suomen opettaja lisää

Laitilan budjettiesitys on jo läpäissyt kaupunginhallituksen yksimielisesti. Katteluksen arvion mukaan talousarvio ei sisällä kovinkaan suuria yllätyksiä, valtavia muutoksia tai henkilöstölisäyksiä.

Perusopetuksen puolelle kaupunginhallitus lisäsi yhden vakanssin eli Laitila palkkaa lisäopettajan suomi toisena kielenä -opetukseen.

– Tämä kuvastaa sitä, että meillä on oppilaita, joiden äidinkieli on muu kuin suomi ja pyrimme heidän oppimistaan ja sopeutumistaan edistämään, Pekka Kuusisto sanoo.

Hanke vesihuoltolaitoksen yhtiöittämiseksi on sekin yhä valmisteilla. Asia etenee kuitenkin talousarvion ulkopuolisena asiana.

Laitilan kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta 7. joulukuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut