Laitila sallii uimashortsit, Rauma ja Eura sanovat ei

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto toivoo, että uimahallien pukeutumissääntöjä mietittäisiin uudestaan.

Tänä syksynä on puhuttu jälleen siitä, pitäisikö uimahallien tiukoista pukeutumissäännöistä luopua tai ainakin höllentää niitä.

Muun muassa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto toivoo, että pukeutumissääntöjä mietittäisiin uudestaan ja uimashortsit ja burkinit tulisi sallia. Liitto perustelee kantaansa sillä, että joillekin potentiaalisille uimahallien asiakkaille uima-asuja koskevat säännöt voivat olla esteenä uimahalliin tulemiselle.

Uimaveden puhtaana pysymisen tärkeimmät tekijät ovat uimarin huolellinen peseytyminen ja puhdas uimahallikäyttöön soveltuva uima-asu, josta ei lähde allasveteen mitään lika-aineita.Uima-asun pituus ei automaattisesti aiheuta ongelmaa, vaikka näin usein luullaan.

Lahkeiden pituudella ei ole väliä

Laitilan uimahalli avaa ovensa syyskauteen maanantaina ja uimaan pääsee viikon jokaisena päivänä. Uima-altaaseen saa uimapukujen ja -housujen lisäksi pulahtaa myös uimashortseissa, jos ne ovat puhtaat.

– Meillä ei lahkeiden pituudella ole väliä. Kävijät myös tietävät tämän, eikä minkäänlaisia ongelmia ole ollut, uimavalvoja Emma Suovanen sanoo.

Shortsien tilalle lainauikkarit

Rauman uimahallissa uimashortsit ovat toistaiseksi kielletty.

Aikoinaan Raumallakin sai uidessa käyttää shortseja.

– Jouduimme muuttamaan sääntöjä 90-luvun lopulla. Silloin uima-altaaseen saatettiin hypätä suoraan jalkapallokentältä, samoilla shortseilla, muistelee Rauman uimahallin esimies Joni Penttilä.

Kovin usein Rauman uimahallissa ei nykyään jouduta shortsiasiaan puuttumaan. Joskus altaaseen saattaa shortseissa ilmaantua yksittäisiä henkilöitä. Usein he ovat ulkopaikkakuntalaisia tai ulkomaalaisia.

Uimavalvojien tehtäviin kuuluu puuttua uimaturvallisuuden lisäksi myös uima-asuihin.

– Kerromme henkilölle, ettei uinti ole esimerkiksi shortseissa sallittu. Uimarille tarjotaan mahdollisuus lainata uimahallin uimahousuja. Asia otetaan vastaan yleensä hyvin. Toki joku aina joskus loukkaantuu ja jopa poistuu hallista. Se on kuitenkin todella harvinaista.

Sääntöjä voitaneen muuttaa

Rauman uimahallissa ei sallita myöskään musliminaisten käyttämiä, koko vartalon peittäviä burkini -uima-asuja.

– Siinä asussa hygieniapuoli on hyvin isossa roolissa. Meillä ei ole mahdollisuutta järjestää heille omia pesutiloja, joten siksi asu on kielletty.

Joitakin poikkeuksia Raumalla on kuitenkin uima-asujen suhteen myönnetty.

– Koulujen kanssa meillä on sopimus, että muslimilapset voivat halutessaan käyttää peittävämpiä asuja. On tärkeää, että he oppivat uimataidon, Penttilä selvittää.

Uuden uimahallin valmistuttua sääntöjä on mahdollista muuttaa.

– Uuteen halliin tulee muun muassa paremmat vedenkäsittelylaitteistot, joten siinä mielessä se antaa mahdollisuuden myös uima-asusääntöjen muokkaamiselle.

Eurassa luotetaan opastuksen voimaan

Myös Euran uimahallissa on kiellettyä uida shortseissa. Ketään ei kuitenkaan käännytetä altaasta kotiin, jos jalkaan onkin eksynyt vääränlaiset uimahousut. Uimahallin kassalta saa tarvittaessa uimahousuja myös lainaksi.

– Ei täältä ketään altaasta pois ajeta. Lähinnä ohjeistamme, että henkilö tietää hankkia sopivammat uikkarit seuraavaa kertaa varten, uimavalvoja Markku Malinen sanoo.

Malisen mukaan uimahousut voivat olla pitkätkin, jos ne ovat ihonmyötäiset ja uima-asukankaasta.

– Hommat hoituvat kyllä, kun asioista keskustellaan rauhallisesti, Malinen muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut