Laitilalainen Juha Kylänpää pisti pyöräillessään lintubongausennätykset uusiksi – vuoteen mahtui harvinaisuuksia ja huonompaakin tuuria

Vuoden loppuun mennessä Juha Kylänpää oli polkenut pyörällään 19 103 kilometriä. Kuvat: Lasse Kylänpää

Laitilalainen Juha Kylänpää havaitsi viime vuonna pelkästään lihasvoimin liikkuen enemmän lintulajeja Suomessa vuoden aikana kuin kukaan aikaisemmin: uusi ennätys on 283 lajia.

Lajihavaintojen lisäksi Kylänpää keräsi lahjoituksia lintujen suojelutyöhön Välimeren maissa. BirdLifen tekemän selvityksen mukaan Välimeren alueella tapetaan joka vuosi laittomasti noin 25 miljoonaa lintua. Niitä pyydystetään verkoilla ja liima-ansoilla sekä ammutaan lajiin ja kokoon katsomatta.

Lahjoituslupaukset oli sidottu saavutettuun lajimäärään, ja uudella ennätyksellä lahjoituksista kertyy yli 21 000 euroa.

– Etukäteen ajattelin, että 6 000 euroa olisi hyvä saavutus, kertoo Kylänpää.

Ennätysyritys oli lähes täysipäiväistä työtä papin tehtävistä helmikuun alussa eläkkeelle jääneelle Kylänpäälle. Linturetkillä hän oli yli 280 päivänä. Pisimmän retkensä hän teki kesä–heinäkuussa polkemalla Utsjoelle saakka etsimään Lapin lintulajeja. Vuoden loppuun mennessä Kylänpää oli polkenut pyörällään 19 103 kilometriä.

Vuoden varrella tarvittiin kunnon ja sitkeyden lisäksi onneakin. Kun Kylänpää palasi Lapista, kotimatkan varrelle sattui useita harvinaisuuksia, jotka viipyvät aloillaan niin pitkään, että hän ehti havaita ne.

Välillä oli huonompaakin tuuria.

– Syyskuun lopulla poljin yötä myöten Kristiinankaupunkiin, mutta illalla yöpymään jäänyt sininärhi ei aamulla näyttäytynyt. Sieltä poljin pariksi päiväksi Hollolaan punakaulahanhen perään. Läheltä liippasi: lintu oli nähty muutamaa tuntia ennen saapumistani ja sitten taas poislähtöäni seuranneena päivänä, muistelee Kylänpää.

Entinen niin bongausennätys oli 279 lajia. Se rikkoutui 30.10., kun Kylänpää Hangon lintuasemalla vieraillessaan näki tunturikiurun. Marraskuussa Kylänpää havaitsi kaksi lajia lisää ja vielä joulukuun alussa pikkukanadanhanhen Porissa.