Laitilan alueen susitilanteesta saadaan selkoa pian – kevään ja alkukesän aikana nuoria yksinäisiä susia saattaa liikkua "missä vain"

Lämpökartta kertoo susihavainnoista Vakka-Suomen reviiriyhteistyöryhmän alueella 1.3.-13.5.2020. Punaisilla alueilla on tehty eniten havaintoja. Kuva: Riistakeskus.

Suomen susista saadaan lähiaikoina kanta-arvio ja DNA-näytteiden tulokset. Samalla saadaan selvyyttä myös Laitilan alueen susitilanteeseen, tiedottaa Vakka-Suomen reviiriyhteistyöryhmä.

Laitilan reviiriyhteistyöryhmän alueelta kerättiin talven aikana runsas määrä susien DNA-näytteitä.

Näytteiden ja petoyhdyshenkilöiden keräämien havaintojen avulla voidaan muodostaa Laitilan alueen viime talven kanta-arvio. Näytteiden tuloksia analysoidaan Turun yliopistossa.

Myöhemmin selvitettäväksi jää uusien susipentueiden tilanne.

– Kevään susipentueista ei vielä ole tietoa, koska pennut syntyvät juuri näihin aikoihin. Ne reviirit joihin pentuja syntyy, paljastuvat Lounais-Suomessa loppukesän ja alkusyksyn aikana, kun pentueet alkavat aktiivisemmin liikkua.

Keväisin susireviireillä on rauhallisempaa, kun vuoden ikäiset sudet erkaantuvat reviireistä ja reviireillä oleva aikuiset sudet elelevät hiljaiseloa, tiedotteessa sanotaan.

Vuoden ikäiset sudet sen sijaan alkavat etsiä itselleen tilaa synnyinreviiriensä ulkopuolelta.

– Nuoria vuoden ikäisiä susia voi seikkailla nyt missä vain. Kevääseen ja alkukesään kuuluvat tyypillisesti reviirien ulkopuolelta tulevat erikoisistakin paikoista tehdyt susihavainnot. Ne ovat usein juurikin näitä kokemattomia nuoria susia, jotka liikkuvat omillaan synnyinreviiriensä ulkopuolella, tiedotteessa sanotaan.

Lisää aiheesta

Laitilan susikeskustelu kirvoitti paljon kommentteja – alueen ihmisillä on huolta tilanteesta