Laitilan nuorisoverstas juhlii pyöreitä vuosia

Marjut Bryggare viimeistelee maalaustaan ja työvalmentaja Päivi Kivimäki pyyhkii pölyt keramiikkatöistä Laitilan nuorisoverstaan keramiikkapajalla. Kuva: Juha Sinisalo.

Laitalan Kaupungintalolla juhlittiin tiistaina Suomen vanhinta yhdistyspohjaista nuorisotyöpajaa, Laitilan nuorisoverstas ry:tä. Vuonna 1987 perustettu yhdistys täyttää tänä vuonna 30.

Työpajan nykyinen toiminnanjohtaja Merja Suominen tuli taloon vuonna 1998. Nykyisiin tehtäviinsä hän siirtyi muutama vuosi myöhemmin, 2001.

- Titteli oli eri, mutta tehtävät samat. Niihin kuuluu yksilövalmennusta, henkilö- ja taloushallintoa sekä esimiehenä toimimista, Suominen kertoo.

Toiminnanjohtajana Suominen työskentelee paljon pajalle saapuvien henkilöiden, eli nykytermein valmennettavien kanssa.

- Nuoret tulevat ja lähtevät minun kauttani.

Suominen on 19 vuodessa nähnyt pajalle tulevissa nuorissa muutoksia. 90-luvulla pääasiallinen tehtävä oli saada nuorille jatkotyöpaikka, eikä muuta juuri mietytty. Nykyään täytyy ensin hoitaa perusasiat kuntoon ennen kuin voidaan alkaa miettiä jatkoa.

- Usean kohdalla ei voi edes puhua työ- tai opiskelupaikasta, Suominen sanoo.

Hän ei kuitenkaan ole varma, johtuuko tämä siitä, että ongelmat ovat kautta linjan vaikeutuneet, vai siitä, että pajalle ohjataan erilaisia nuoria kuin ennen.