Laitilan tilit eivät vieläkään selvät – "Harmillisista harmillisin tilanne"

Kaupunki siirtyy ostopalvelusta omaan tuotantoon taloushallinnossa.

Laitilan kaupungin viime vuoden tilinpäätös ei ole vieläkään valmistunut. Takaraja olisi ollut maaliskuun loppu, jolloin kuntien tulee kuntalain mukaan olla laatinut edeltävän vuoden tilinpäätöksensä.

Kaupunki on hankkinut kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelunsa ulkoa Sarastia Oy:ltä. Yhtiö ei ole kuitenkaan suoriutunut Laitilan kaupunginjohtajan Lauri Katteluksen mukaan tehtävästä määräajassa.

Kyse on kuntien ja kuntayhtymien taloushallintoon erikoistuneesta yhtiöstä, joka on kuntien yhteisomistuksessa.

– Olemme olleet hyväuskoisia, mutta nyt ollaan tilanteessa, ettei Sarastia ole kyvyttömyyden takia pystynyt tuottamaan meille palvelua. Harmillisista harmillisin tilanne, Kattelus sanoo.

Yhteistyö ei jatku

Laitilassa tehdään nyt Katteluksen mukaan omin voimin kaikki voitava tilinpäätöksen eteen. Hankalaksi tilanteen tekee se, ettei kaupungilla ole omaa taloushallinnon henkilöstöä.

– Yhteistyö Sarastian kanssa ei jatku. Olemme palkkaamassa kahta omaa kirjanpitäjää, jotta pystymme tämän jatkossa itse hoitamaan.

Näillä näkymin tilinpäätöksen viivästymisestä ei tule kaupungille seuraamuksia.

– Jos jotain vahinkoa syntyy, kaikki haetaan Sarastialta. Tämän hetken tiedon mukaan vahinkoa ei ole syntynyt, Kattelus toteaa.

Kiireeksi pistää

Laitilan kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi maanantaina. On epäselvää, ehtiikö tilinpäätös tähän kokoukseen käsiteltäväksi.

– Kiirettä siihenkin tulee. Normaalisti esityslista lähtee keskiviikkona, kun maanantaina on kokous, joten jos tilinpäätös tulee käsittelyyn, se tulee lisälistalle.

Tulevan tilinpäätöksen tulosta Kattelus ei uskalla arvailla muuten kuin, että tuloksesta tulee positiivinen.

Monien muiden Suomen kuntien tapaan myös Laitilassa plusmerkkisen tuloksen taustalla ovat valtion koronatoimet sekä koronan vuoksi toteutumatta jääneet käyttömenot.

– Talousarviota selkeästä parempi tulos tulee joka tapauksessa olemaan.

Laitilan vuoden 2020 talousarviossa alijäämää ennustettiin noin 215 000 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut