Laitilan väkiluku kasvaa, mutta mistä saataisiin lisää asuntoja? Keskusteluja käydään jatkuvasti, sanoo Kattelus

Vetovoimatekijöitä ovat kaupunginjohtajan arvion mukaan työpaikat, peruspalvelut ja maaseutumaisuus.

Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoo, että Laitila käy aktiivista vuoropuhelua rakennuttajien kanssa, sillä kaupunki kaipaisi lisää esimerkiksi kerrostaloasuntoja. Väkiluvun kasvu on ennen muuta positiivinen asia.

Laitilan väkiluku näyttää olevan hienoisessa nousussa, mutta rakennuttajat eivät ole heränneet asuntojen kasvaneeseen tarpeeseen.

Muotoilu on ehkä hieman dramatisoitu, mutta kaupunginjohtaja Lauri Kattelus tunnistaa ilmiön.

– Toki asuntopula on vähän katsojan silmissä, ja tilastojakin voi tulkita monella tavalla, mutta siltä se näyttää, että väkiluku meillä olisi hienoisesti kasvamaan päin, eikä varsinkaan kerrostaloja ole Laitilaan hetkeen rakennettu, Kattelus sanoo.

Tilastokeskuksen väestön ennakkotietojen mukaan kaupungin asukasluku olisi kesäkuussa ollut 8 497, kun se vielä vuoden 2021 lopussa oli virallisen laskennan mukaan 8 456. Hienoisesta kasvusta voidaan siis perustellusti puhua.

Käyrä on ainakin tämänhetkisten tietojen valossa muuttanut suuntaa, sillä vielä vuoden 2019 lopussa asukkaita oli 8 588 ja vuoden 2020 lopussa 8 468. Viime vuodenvaihteeseen asti mentiin siis laskusuunnassa.

Kaupungin oma yhtiökin saattaa pohtia rakentamista

Kattelus kertoo, että kaupunki on käynyt aktiivisesti vuoropuhelua rakentajien kanssa.

– Että josko uskaltaisivat tänne rakentaa. Keskusteluja käydään jatkuvasti. Rakentamiskelpoisia tontteja löytyy varmasti, ja sekä kaavoitus- että rakennuslupakäsittely on meillä varsin nopeaa.

Lisäksi Kattelus väläyttää, pitäisikö kaupungin vuokrataloyhtiön pohtia jossakin vaiheessa uutta rakennushanketta.

– Vielä ei mitään varsinaista hanketta ole vireillä, mutta agendalla sellainen voi syksyllä hyvinkin olla.

"Päät ovat pysyneet pinnalla"

Kattelus ei lähde rakentajien puolesta vastaamaan siihen, miksei Laitila ainakaan juuri nyt ole houkutellut uusia hankkeita.

– Toivotaan tietysti, että Laitila näyttäytyy positiivisena mahdollisuutena rakentajille nyt ja tulevaisuudessa. Varmasti tällä hetkellä yleinen kustannusten nousukin saattaa painaa vaakakupissa, Kattelus sanoo.

Tähän kysymykseen Kattelus taas on oikea henkilö vastaamaan, kun pääsee johtamaansa kaupunkia kehumaan: miksi väkiluku Laitilassa kasvaa?

– Täällä on töitä tarjolla. Työnantajat ovat pystyneet hyvin työllistämään, vaikka viime vuodet ovat olleet maailmanlaajuisestikin vaikeita. Päät ovat pysyneet pinnalla, Kattelus muotoilee.

Toisena asiana hän nostaa esiin toimivat peruspalvelut, jotka tekevät munakaupungista "hyvän, turvallisen ja helpon elinympäristön".

– Ja tämä nyt on jo aika spekulaatiota, mutta ehkä korona-aikakin on tietyllä tapaa edistänyt ihmisten halua muuttaa hieman maaseutumaisempaan elinympäristöön.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut